vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiVremuri tulburi pentru PNL Vrancea, după congres. Posibile mișcări de trupe

Vremuri tulburi pentru PNL Vrancea, după congres. Posibile mișcări de trupe

Peneliștii vrânceni au mers pe o singură carte și au pierdut. Deși știau că Ludovic Orban nu mai are șanse să câștige funcția de președinte al PNL, Ștefan, Toma & comp l-au susținut pe Orban până în pânzele albe, cu declarații și acțiuni de susținere totală. Inclusiv în timpul discursurilor oficiale de la congres, peneliștii vrânceni au surprins prin vehemența cu care l-au susținut pe Orban, pe de o parte, și i-au contestat pe președintele Iohannis și pe premierul Cîțu, de cealaltă parte. Nu știu ce calcule politice și-au făcut liderii PNL Vrancea, însă, pe moment, Vrancea s-a întors la coada clasamentului, conform alfabetului – adică la V.  Dincolo de emoții, simpatii, interese, frustrări, politica se face, totuși, cu creierul. Ca politician, trebuie să iei în calcul mai multe variante și să nu te arunci cu capul înainte. Miza pe o singură carte nu are succes de prea multe ori și nici pe termen lung.
Așadar, ce s-ar putea întâmpla la Vrancea, după ce Orban a pierdut șefia PNL? Modelul învingătorul ia totul s-a aplicat, deja, duminică, la Consiliul Național, când candidații echipei Cîțu au obținut toate funcțiile din Biroul Executiv Național. Nu au lăsat niciuna taberei Orban. Prin urmare, la Vrancea, estimările nu sunt deloc optimiste pentru șefii organizației PNL. Cunoscut drept foarte apropiat de Ludovic Orban, deputatul Ion Ștefan va deveni, probabil, un simplu parlamentar, fără niciun cuvânt de spus la nivel național. În perspectiva anului electoral 2024, Ion Ștefan ar putea chiar să nu mai prindă o candidatură pentru un nou mandat. La rândul său, omul lui Orban trimis la Vrancea, Ionel Dancă, se va mulțumi doar cu actualul mandat de deputat. În general, oamenii foarte apropiați de Ion Ștefan, care ocupă, acum, funcții publice prin numire și nu prin concurs, vor pierde susținerea politică și ar putea fi schimbați. Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Neculai Tănase, va fi eliberat din funcție, probabil în scurt timp. Împreună cu el, vor pleca acasă și ceilalți peneliști vrânceni angajați la cabinetul demnitarului. Nici prefectul Gheorghiță Berbece nu are locul asigurat, ținând cont că s-a afișat permanent alături de Ion Ștefan și de Ludovic Orban. Pe lista ”neagră” s-ar mai putea număra directorul executiv al APIA Vrancea, Dorina Ștefan, directorul adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, Sergiu Bordea Ștefan, consilierul în MADR Florin Jan Vasilache, directorul executiv al DSP Vrancea, Cătălin Bunghez. Este posibil ca și structurile de conducere ale PNL Vrancea (mai ales BPJ și BPL Focșani) să sufere o serie de ”transformări”. Operațiunea de marginalizare a peneliștilor vrânceni foarte apropiați de Orban și Ștefan ar putea ajunge chiar și la viceprimarul Focșaniului, Ana Maria Dimitriu. Pe de altă parte, cei ”legați” de președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, și numiți în funcții publice, precum subprefectul Claudia Serafimciuc, ar putea scăpa de tăvălugul echipei Cîțu. Cătălin Toma are o poziție privilegiată, cea de președinte al Consiliului Județean, și nu poate fi ocolit de conducerea națională a PNL, oricare ar fi ea. Unele mișcări de trupe peneliste s-ar putea produce în scurt timp, până la sfârșitul acestui an.
În schimb, unii liberali marginalizați sau intrați în dizgrația șefilor PNL Vrancea ar putea reveni în prim-plan. Printre aceștia se numără președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Liviu Bostan, consilierul municipal Liviu Macovei și fostul secretar de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa. Niciunul dintre aceștia nu a fost acceptat pe lista de delegați la congresul PNL din 25 septembrie (primii doi de PNL Vrancea, al treilea de PNL Italia).

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu