Asociația pentru Dezvoltare Comunitară “Milenialii” a desfășurat, în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2021, la Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea si la Biblioteca Publică “Ana Georgescu” Odobești, activitățile din cadrul proiectului „Sănătatea – dar de la natură”. La activități au participat tineri din cadrul Modulelor Familiale Odobești, structură aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, și tineri de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani.
„Sănătatea – dar de la natură” este proiect finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția de Sport și Tineret Vrancea, în cadrul Concursului local de proiecte pentru tineret 2021. Proiectul este implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Comunitară “Milenialii” în perioada 10 septembrie – 15 octombrie 2021, având ca scop formarea unor atitudini pozitive şi responsabile ale tinerilor faţă de sănătatea proprie şi a celor din jur prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Au avut loc informări, prezentări, dezbateri și vizionări de filme, formatori și moderatori fiind specialiști din cadrul instituțiilor implicate în prevenirea și combaterea consumului de droguri și a infractionalității, precum și din domeniul sănătății, respectiv comisar șef Răzvan Candrea, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, comisar șef Monica Manolache – Biroul Siguranță Școlară, subinspectori de poliție Luminița Lazăr și Manuel Robu – Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalități din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, dr. Carmen Țurcanu – Compartimentului de promovare a sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
Tinerii au fost încurajați să discute despre problemele lor, despre modalitățile prin care poate fi refuzată inițierea consumului de alcool sau droguri și ce e de făcut în situația în care tânărul simte că nu poate face față singur presiunii anturajului sau a inițiat deja consumul, dar și despre felul în care își petrec timpul liber, despre planurile privind viitorul lor. Tinerii au experimentat efectele negative şi riscurile la care se expun atunci când consumă alcool sau droguri prin folosirea a trei tipuri de ochelari, respectiv ochelari care induc efectele consumului de alcool, ochelari care induc efectele consumului de alcool în versiunea de noapte şi ochelarii care induc efectele consumului de droguri. Dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor (aproape-departe), confuzia, nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre trăirile care simulează în mod impresionant starea de deteriorare produsă de alcool sau alte substanţe psihotrope.
Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială Vrancea, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Casei de Cultură “C.C.Giurescu” Odobești, Centrului de Tineret Focșani. (Asociația ”Milenialii”)