Am participat alături de echipa noastră de intervenție la salvarea a zeci de urși „încurcați în garduri”, adică mai pe românește, prinși în lațurile montate de braconieri pentru porci mistreți sau căpriori. De fiecare dată, ne-am riscat viețile acolo și am învățat cum să lucrăm ca o echipă, să știm fiecare dintre noi ce are de făcut și pe cine te poți baza în diferite momente dificile. Povestea de ieri de la Câmpuri-județul Vrancea, cu ursul care a rănit grav trei oameni, după ce a fost tranchilizat, trebuie să fie urmată de niște concluzii aplicabile de azi înainte de cei care intervin în astfel de situații. Este foarte ușor să greșești când nu ai experiență, când intervii în tranchilizarea unui animal sălbatic pentru prima dată și mai ales când nu cunoști bine comportamentul post intervenție.
Un urs tranchilizat trece printr-o sedare foarte puternică, în funcție de substanțele utilizate. Dacă medicul veterinar deține și niște substanțe de reversie a sedării, atunci ursul poate deveni activ mult mai rapid și se va îndepărta de zona în care a fost tranchilizat. Dacă nu se injectează și acele substanțe, ursul va fi incapabil să meargă distanțe mari și va rămâne în zonă câteva ore bune, până când sunt metabolizate natural acele sedative. La Câmpuri, ursul a fost incapabil să se deplaseze departe, iar când cei trei localnici s-au apropiat „să repare gardul”, cu furci și bețe în mâini, ursul s-a năpustit de sub poala pădurii către primul om.
La fiecare caz în care noi am intervenit, am solicitat ferm autorităților (Poliție și Jandarmi) să asigure ore întregi perimetrul, să îndepărteze orice localnic de zonă, să se asigure că nimeni nu se duce acolo ca să vadă ce s-a întâmplat și, mai ales, ca nimeni să nu apară accidental în zonă, până când nu este toată certitudinea că ursul a plecat în treaba lui! Din păcate, incidentul din Vrancea are un bilanț tragic: trei oameni răniți, un urs mort, un dosar penal în curs de constituire, autorități confuze, localnici speriați. Ar fi fost atât de simplu, dacă….! (Silviu Chiriac – consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, implicat în multe activități/ proiecte de protecție a animalelor sălbatice și a mediului înconjurător, coordonator al unor proiecte de protecție a carnivorelor mari, precum lupul și ursul)
Reamintim că în cursul zilei de sâmbătă un urs a atacat 3 persoane la marginea satului Rotileștii Mici, comuna Câmpuri. Ursul se prinsese într-un gard, fusese tranchilizat și transportat la câteva sute de metri depărtare. După ce s-a trezit, ursul a revenit la gospodăria unde fusese prins și a atacat un bărbat de 31 de ani. În ajutorul acestuia au sărit alți doi bărbați, care au lovit animalul cu ce aveau la îndemână. Chiar dacă au reușit să omoare animalul, cei 3 bărbați au fost răniți, unul dintre ei având răni grave.