Se fac tot felul de calcule privind noua coaliție parlamentară și guvernamentală. Pesediștii sunt aproape siguri că vor intra la guvernare, în timp ce la PNL sunt multe rezerve cu privire la ”combinarea” cu PSD. De pe margine, cei „mici” își fac și ei calcule. Useriștii sunt împărțiți în două, unii ar vrea înapoi la butoane, alții vor să stea în opoziție până în 2024, ca să crească electoral (așa visează). Despre ei, cu altă ocazie.
Dar ce face Ludovic Orban? Cred că se roagă ca PNL&Iohannis să se alieze cu PSD. Astfel, discursul său anti-PSD, anti-Iohannis și anti-Cîțu&comp va fi validat de noua realitate de pe scena politică. Fostul președinte al PNL va ataca și mai cu aplomb adversarii din interiorul PNL și va găsi justificarea perfectă pentru a pleca din PNL și a-și constitui o formațiune politică proprie. Va fi urmat și de un număr important de parlamentari PNL (posibil peste 20), care oricum nu mai prindeau nimic în noua coaliție majoritară și nici nu ar avea mari speranțe pentru anul electoral 2024. Plus că ar avea justificarea luptei cu PSD, peste care Iohannis, Cîțu&comp au pus batista.
Ludovic Orban, în opoziție cu cele două mari partide, se va simți în largul său. Va marșa pe coarda anti-PSD la maximum, pentru a-și atrage adepți din rândul electoratului PNL, în primul rând. Cel mai greu va fi de construit structuri politice locale. Ar putea constitui filiale județene ale unei noi formațiuni, pe baza parlamentarilor care îl vor urma. În teritoriu, aleșii liberali vor rămâne, însă, în PNL, pentru că partidul este la butoanele puterii. Poate doar în ultima clipă, înainte de alegerile din 2024, în funcție de context și condiții, unii aleși PNL să sară în barca lui Orban. Asta depinde de conjunctura politică de la momentul respectiv. De asemenea, noua formațiune liberală ar putea face o alianță, chiar fuziune, cu PMP. Traian Băsescu mai e doar de decor la PMP, fostul președinte nu se mai implică în organizarea partidului. E adevărat, mai are câțiva oameni fideli în structurile PMP, dar actualul președinte al PMP, Cristian Diaconescu, are pârghiile și sprijinul pentru a se impune și a-și consolida propria poziție. PMP are structuri locale și este pe locul al treilea, la nivel național, în ceea ce privește numărul aleșilor locali (după PSD și PNL). Iar o alianță PMP-partidul lui Orban ar fi atractivă pentru electoratul de dreapta, anti-PSD și dezamăgit de PNL. La rândul său, Cristian Diaconescu pare, la momentul actual, cel mai potrivit politician care ar avea calitățile necesare unui președinte al României. E o părere personală.
Ascensiunea lui Ludovic Orban în cazul formării unei coaliții de guvernare PNL-PSD ține și de factori ”externi”. Dacă va ieși, din când în când, câte un schelet din dulap, atunci drumul politic al lui Orban se va înfunda. Până una-alta, condiția de bază ca Ludovic Orban să mai însemne ceva în politică este guvernarea PNL-PSD. În cazul refacerii coaliției PNL-USR, lui Orban îi va fi foarte greu să găsească adepți în electoratul de dreapta, anti-PSD.