sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateControale, în trafic, la cei care circulă cu biciclete, mopede și trotinete...

Controale, în trafic, la cei care circulă cu biciclete, mopede și trotinete electrice

În zilele de 2 și 3 noiembrie a.c., aproximativ 70 de polițiști au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor în care sunt implicați conducătorii de mopede, biciclete și trotinete electrice, pe raza întregului județ, în special în zonele ce manifestă risc în producerea de astfel de accidente. Printre obiectivele acțiunii s-au numărat:

  • conștientizarea participanților la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun dacă nu sunt respectate normele legale privind circulația pe drumurile publice;
  • impunerea respectării prevederilor legale în rândul conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice;
  • verificarea respectării normelor legale ce vizează interdicția de a participa la traficul rutier pe drumurile publice a vehiculelor, ce nu sunt încadrate ca trotinete electrice, conform caracteristicilor tehnice;
  • verificarea existenței documentelor necesare circulației pe drumurile publice, precum și valabilitatea acestora;
  • depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive;
  • verificarea respectării regimului legal de viteză;
  • impunerea respectării normelor rutiere de către toți participanții la trafic;
  • verificarea respectării prevederilor legale în vederea limitării răspândirii virusului Sars-CoV-2.

În acest context, pentru neregulile constatate au fost aplicate în total 279 de sancțiuni contravenționale conform O.U.G. nr.195/2002, dintre care 114 au fost aplicate bicicliștilor care au încălcat normele rutiere.

Polițiștii rutieri vă reamintesc:

Vârsta minimă de la care un moped poate fi condus pe drumurile publice este de  16 ani și conducătorul acestuia trebuie să dețină permis de conducere. Mopedele sunt supuse înmatriculării sau înregistrării pentru a putea circula pe drumurile publice. Acestea trebuie să aibă asigurare obligatorie de răspundere civilă și inspecție tehnică periodică valabile și să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Ca elemente de noutate, bicicletele/trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu sisteme de avertizare sonoră, pe lângă celelalte echipamente deja obligatorii: dispozitive de frânare eficace, sistem funcțional de direcție, mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente; elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care în mişcare formează un cerc continuu; lumină de culoare albă, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă.

Trotinetele se conduc numai în aliniament pe drumurile publice, pe un singur rând. Schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorului pe lângă aceasta, cu respectarea regulilor privind circulaţia vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii bicicletelor/trotinetelor/trotinetelor electrice sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.

Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii a trotinetelor electrice. Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale (în cazul conducătorului de bicicletă), respectiv fără a ţine ambele mâini pe ghidon (în cazul conducătorului de trotinetă electrică). Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorul de bicicletă sau de trotinetă electrică este obligat să aibă asupra sa actul de identitate.

Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roţi, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. Pot depăşi bicicletele şi trotinetele electrice pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m.

Obligativitatea acordării priorității de trecere, atunci când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare. Siguranța tuturor cetățenilor reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu