vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateFinal de proiect de și pentru tineret - ”Creativitate în comunicare”

Final de proiect de și pentru tineret – ”Creativitate în comunicare”

Săptămâna aceasta se încheie proiectul de și pentru tineret “Creativitate în comunicare“, organizat de Centrul de Tineret Focșani, realizat cu sprijinul scriitorului Adrian Matei. Scopul proiectului a fost dezvoltarea personală a tinerilor prin dobândirea unor abilități de comunicare și socializare. Deprinderea abilităților de comunicare, argumentare, creație artistică și interpretare, toate acestea s-au realizat prin participarea tinerilor la atelierele de lucru organizate în cadrul acestui proiect. În mijlocul participanților s-a aflat de fiecare dată poetul Adrian Matei care i-a ascultat, îndrumat și echipat pe tineri cu resursele necesare dezvoltării personale, pentru ca aceștia să aibă șansa unui viitor mai bun. Întâlnirile cu Adrian Matei le-au oferi elevilor posibilitatea de a purta un dialog autentic cu un scriitor, de a-și exprima liber opiniile, de a căpăta încredere în ei înșiși, de a-și defini părerea despre operele literare citite și de ași dezvolta gustul pentru lectură. Unele ateliere de lucru au fost ca niște cenacluri artistice-literare, la care discuțiile au fost purtate pe diferite teme, propuse chiar de către tineri. În plus, în acest cadru restrâns, elevii au avut oportunitatea de a citi și propriile creații literare, fiind ghidați pe acest drum al exprimării gândurilor prin poezie și încurajați să continue în aceasta directie, de către un poet adevărat. Elevii au dedus, ajutați de invitat, cel mai frumos catren românesc: Eminescu, Enescu, Grigorescu, Brâncuși.

Pe parcursul celor 3 luni de proiect, în perioada septembrie noiembrie 2021, unele dintre activitățile proiectului de tineret „Creativitate în comunicare s-au desfășurat în anumite date calendaristice sau în anumite locații, cu o semnificație aparte, Centrul de Tineret Focșani dorind sa marcheze astfel anumite evenimente:
– activitatea din data de 2 octombrie s-a desfășurat în sediul Universității din Focșani (fosta
Prefectură Putna), la Târgul de Carte organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, participanții noștri de la acea activitate având ocazia de a asista și la lansarea cărții “Nu sunt eu” a Maiei Morgenstern!
– pe data de 05 octombrie, Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită de Centrul de Tineret
Focșani prin implicarea tinerilor într-o activitate a proiectului, la care s-a discutat despre importanta educatiei în dezvoltarea personalității umane. Fie că vorbim despre importanța educației din școli, fie că vorbim despre importanța educației primite ca om de rând, educație elementară, această învățare este importantă pentru caracterul și personalitatea tinerilor;
în data de 23 octombrie 2021 am fost invitați să desfășurăm una dintre activități în cadrul Zilelor Culturii Odobeștene, activitate pe care am realizat-o în parteneriat cu Casa de Cultură Odobești – Biblioteca Publică Odobeşti „Ana Georgescu” si cu cele doua licee din Odobesti. La activitate au fost alături de noi, pentru realizarea unui material video, cei de la televiziunea locală – ATLAS;
– în data de 11 noiembrie 2021 o activitate am desfășurat-o în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”. Alături de noi a fost și domnul Daniel Munteanu, realizator la Atlas TV, ce a surprins imagini din mijlocul nostru, imagini ce pot fi vizionate pe site-ul televiziunii vrâncene. Tinerii, care au participat timp de două ore la acest cenaclu literar, au ales ca temă magnificul basm „Povestea lui Harap Alb”. Astfel au ajuns în postura personajelor lui Creangă, identificând, cu ajutorul unui exercițiu de imaginație, legături cu țărani ai satului moldovenesc;
– iar pe data de 06 decembrie vom desfășura la Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focșani, o activitate specială, ca o Sărbătoare de Moș Nicolae, la care scriitorul Adrian Matei le va oferi tinerilor care au participat la acest proiect, cate un exemplar din ultimul sau volum de poezii.
“În vremurile acestea abrupte, ne bucurăm de fiecare clipă ce o petrecem într-un mod ce ne place și ne destinde. Tinerii, care au participat timp de două ore la acest cenaclu literar, au ales ca temă magnificul basm „Povestea lui Harap Alb”. Astfel au ajuns în postura personajelor lui Creangă, identificând, cu ajutorul unui exercițiu de imaginație, legături cu țărani ai satului moldovenesc. (…) A doua parte a aeropagului a constat în transpunerea tinerilor în personajele basmului, într-o scenetă ce a cuprins episodul casei de aramă înroșită de foc și răcită de Gerilă și cel al ospățului, în care Setilă și Flămânzilă au înfulecat toată mâncarea și au băut tot vinul. Am încheiat întâlnirea cu versurile câtorva poezii scrise de minunații participanți la areopagul nostru. Într-o vreme în care totul pare nesigur, cultura poate fi un element ce aduce echilibru în gândirea noastră, în atitudinea noastră, în viața noastră. De aceea, vă invit pe toți, mari și mici, să vă aplecați măcar 15 minute pe zi asupra lecturii. spunea Adrian Matei la sfârșitul activității care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană.
Interesul pentru acest proiect a fost și este foarte mare, iar situația pandemica nu ne-a lăsat să onorăm toate solicitările venite din partea elevilor și a profesorilor coordonatori, cu toate acestea la proiect au participat 380 de tineri, aproape dublu decât numărul preconizat initial de noi, la fel și numărul activităților fiind de două ori mai mare decât cel stabilit inițial, ajungând la 21 de ateliere. Mai multe detalii, în comunicatul DJST Vrancea.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu