În ultima perioadă, salvatorii montani vrânceni au fost solicitați să intervină în mai multe zone izolate ale județului pentru a recupera persoane blocate cu autoturismele pe drumuri impracticabile. De la tineri de 18-19 ani, femei gravide, persoane în vârstă cu afecțiuni cronice și până la copii de câteva luni, toți au fost implicați în astfel de situații critice. Ce au comun toate aceste cazuri? Utilizarea GPS-ului ca unică metodă de orientare și informare și ignorarea indicatoarelor de restricționare și avertizare plasate în respectivele zone. GPS-ul este un excelent instrument atunci când este utilizat cu responsabilitate. De foarte multe ori ne poate scoate din încurcătură și uneori ne poate salva viața. Cu toate acestea, unele informații furnizate de aplicații ce folosesc sistemul GPS nu corespund cu realitatea din teren și aceasta din multe cauze. De aceea este necesar să suplimentați GPS-ul cu o bună informare.
Într-un clasament al drumurilor cu cele mai multe incidente de acest gen, conduce detașat drumul ce leagă Vintileasca de Andreiașu. Leagă este destul de impropriu spus, mai mult pe hartă, căci în realitate este un drum forestier impracticabil pentru autoturisme și pentru majoritatea mașinilor 4×4. Astfel de evenimente se produc mai ales în perioadele cu vreme rea, când plouă sau ninge, iar terenul și așa dificil devine și mai greu accesibil. Și vântul puternic poate crea probleme, arborii doborâți vă pot bloca drumul. Apelurile de la persoane surprinse în astfel de situații vin cu precădere noaptea și în zilele de sărbătoare, când drumurile sunt mai puțin circulate și o sursă de sprijin din afară este mai greu de găsit.
Riscurile la care ne expunem sunt multiple. Hipotermia este unul dintre ele, dacă suntem blocați și nu suntem echipați corespunzător temperaturile scăzute ne pot pune viața în pericol. Apoi să nu uităm că deplasarea în afara autoturismului pentru solicitarea de sprijin ne poate expune la accidente și traume provocate de terenul dificil, căderile de arbori și pietre, viituri sau de întâlnirea cu animalele sălbatice. Toate acestea, alături de avariile serioase ce le suferă autoturismele implicate, sunt motive de analiză riguroasă înainte accesul pe astfel de drumuri.
Pentru o bună planificare a călătoriei, vă recomandăm să vă informați asupra stării drumului și a condițiilor meteo, mai ales dacă vizați drumuri secundare sau forestiere. Dacă întâlniți marcaje de restricționare și avertizare, respectați-le, nu continuați drumul dacă asfaltul se termină sau terasamentul drumului devine instabil, denivelat și cu urme majore de utilaje forestiere ce îngreunează deplasarea. Pentru informații în timp real apelați Dispeceratul Salvamont Vrancea la numărul de telefon 0738 40 70 80! (informații: Marius Adrian Coviltir, salvator montan, șef formație Salvamont Vrancea)