În cadrul controalelor tematice dispuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au realizat 12.958 de controale, în urma cărora au fost acordate 731 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3.657.100 de lei. Totodată, au fost reținute 3.277 de kg de carne și produse din carne și a fost emisă o ordonanță de interzicere a activității și una de suspendare a activității. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.
Controalele, desfășurate în intervalul 29.11.2021 – 07.01.2022,au vizat 185 de unități de abatorizare, 1.960 unități de procesare, tranșare și comercializare a cărnii, 220 de unități de procesare din sectorul laptelui, 190 de unități de procesare produse de pescuit sau pescării, 17 centre de ambalare ouă, 626 de unități de depozitare, 6.810 de unități de alimentație publică, 703 de unități de patiserie/cofetărie, 203 de unități de panificație, 140 de pensiuni, 311 piețe și 431 de unități de depozitare legume și fructe. De asemenea, au fost realizate 1.162 de controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, pentru a se verifica respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind transportul animalelor și al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală. O atenție deosebită a fost acordată și verificării respectării restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană, care au scopul de a preveni răspândirea bolii. Principalele neconformităţi identificate au fost:
– desfăşurarea activităţilor în unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
– nerespectarea condițiilor de igienă și de întreținere a spațiilor de prelucrare și depozitare a alimentelor și a echipamentelor de protecție;
– comercializarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară;
– deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare;
– ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– programul de autocontrol parţial implementat;
– utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.
ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. (sursa: ANSVSA)