A trecut mai bine de un an de incertitudine în PSD Vrancea. De la înlăturarea lui Marian Oprișan din funcția de președinte al PSD Vrancea, organizația județeană nu-și găsește calea. Oprișan a lăsat un gol în jurul lui, iar cei care i-au fost/ îi sunt încă fideli nu reușesc să întărească organizația. Pesediștii vrânceni acționează din inerție, în mare parte trăind din amintiri și din idealizarea (pentru ei) perioadei în care Oprișan făcea legea în județ. Cei care au preluat frâiele organizației nu au nici pe departe forța mentorului lor, dar nici nu vor să se despartă de trecut și să pregătească un partid social democrat de tip european. Așa cum le-a spus și cum își dorește (cel puțin declarativ) și președintele PSD Marcel Ciolacu.
Cât despre șeful PSD, acesta și-a făcut ”datoria” și a dat, în octombrie 2020, mesajul cel mai important: l-a înlăturat pe Oprișan din funcția de președinte al PSD Vrancea. Se pare că Marcel Ciolacu nu a realizat cât de legați și dependenți sunt pesediștii vrânceni de Marian Oprișan. Sub coordonarea președintelui interimar Nicușor Halici, PSD Vrancea a rămas cantonat în același tipar de acțiune politică. Cu aceiași oameni care nu aveau curajul să aibă vreo opinie divergentă cu/ despre Oprișan. Bine, nici acum nu au curajul ăsta, mulți dintre ei. În consecință, dorința lui Ciolacu, Firea și a liderilor de la centru, de a schimba măcar imaginea de suprafață a partidului, nu s-a putut produce la Vrancea. Sunt prea multe legăturile subterane și la vedere, iar perspectiva pierderii controlului asupra organizației județene îi sperie pe oamenii lui Oprișan.
Mai mult, Marcel Ciolacu identificase și un personaj care să scoată PSD Vrancea de sub tutela lui Oprișan. Este vorba de primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, aflat, la vremea respectivă, într-o relație personală tensionată cu Oprișan. Și care dădea mesaje de ”independență” față de Oprișan (cunoscătorii știu de ce și cum). Însă pălăria pe care voia să i-o dea Ciolacu era prea mare pentru Misăilă. Primarul Focșaniului n-a avut curajul să preia frâiele organizației PSD, cu tot sprijinul de la centru, găsind mereu explicații. Avea nevoie de o strategie, de hotărâre și de tact în același timp, de mult efort pentru a transforma organizația. Și nu a fost dispus la așa ceva (cel puțin până acum). S-a temut, se pare, și de grupul compact de oameni loiali lui Oprișan. Nu a vrut să intre în ”război” cu Oprișan în interiorul PSD, deși este destul de aprig la mânie și a avut dispute contondente cu unii pesediști, inclusiv în sediul partidului. Pe de altă parte, se știe faptul că Misăilă nu are relații bune în rândul membrilor PSD Vrancea, atât din Focșani cât mai ales din județ. Se pare că Misăilă ar vrea ca să-i fie oferită organizația PSD pe tavă, el să vină pe un cal alb, să se așeze pe tron și să comande după bunul plac. Iar toți ceilalți să i se supună. Asta-i doar în basme.
Situația din interiorul PSD Vrancea este destul de confuză și tensionată, fără o direcție clară de urmat. Președintele interimar Nicușor Halici încearcă să țină grupul ”Oprișan” în jurul său, măcar ca o masă de negociere pentru viitorul său politic. Conducerea organizației și aleșii locali ar urma să se reunească pentru a desemna o nouă variantă de prefect (sau mai multe nume), din moment ce toată lumea așteaptă ca Guvernul să nu-l mai numească pe Victor Roman în funcția de prefect (spre bucuria unora din PSD Vrancea, nu puțini, care nu-l vor pe Roman prefect deși l-au votat în unanimitate în interiorul organizației). Înțelegerile (unii le numesc blaturi) dintre mai mulți pesediști cu președintele PNL&CJ Vrancea, Cătălin Toma, pentru chestiuni personale, sunt evidente, spre nemulțumirea colegilor de partid. Mai nou, Oprișan ar dori să-l ajute, din nou, pe învățăcelul său ”rebel” Cristi Misăilă (atât în plan politic cât și personal) în dauna lui Nicușor Halici. Așa că situația nu e deloc roză în partidul roșu.
PS – Ceilalți doi parlamentari PSD Vrancea stau, deocamdată, deoparte (mai mult sau mai puțin, din motive diferite). Deputatul Elena Stoica provine din mediul de afaceri, are propria cale și nu depinde de jocurile din partid și de vreun post public. Evident, totuși, că nu se poate îndepărta (prea mult) de Oprișan&co, din moment ce este nașa de cununie a lui Oprișan. Senatorul Angel Tîlvăr este, deocamdată, persona non grata în PSD Vrancea. Se știe că a fost reales parlamentar, în 2020, peste capul lui Oprișan&co, iar PSD Vrancea nu a trecut peste acest afront nici acum. Și Angel Tîlvăr reprezintă o variantă pentru viitoarea conducere a PSD Vrancea, agreată de la centru.
PS 1 – PSD Vrancea nu a ajuns, însă, la momentele grele prin care a trecut în prima parte a anului 1997. La vremea aceea, după pierderea alegerilor din 1996, mulți au părăsit ori s-au delimitat de PDSR (cum se numea partidul lui Iliescu atunci), iar prin sediul de pe Str. Republicii din Focșani cam bătea vântul (la un moment dat nu mai avea energie electrică electrică și căldură). În afară de secretară, prin sediu mai treceau Marian Oprișan, nea Mircea, câțiva (foarte puțini) consilieri și primari. Mai venea ”fratele” Miron de la București, din când în când. Rar ajungea și Sergiu Nicolaescu (senator PDSR Vrancea), cel care s-a implicat total în alegerea lui Oprișan ca președinte al PDSR Vrancea la alegerile interne din 1997. Vremuri …