InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total, au fost analizate 40 de produse, de la următorii producători/ distribuitori:
- Orkla Foods Romania S.A
- Vascar S.A.
- Prefera Foods S.A.
- Mandy Foods International SRL
- Scandia Food S.R.L.
- Alimpex-maso s.r.o.
- Carrefour România SA
- Auchan Romania SA
- Selgros Cash&Carry SRL
- Romania Hypermarche SA
- Rewe Romania SRL
- Mega Image SRL
- Profi Rom Food SRL
- Lidl Discount SRL
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
Din punct de vedere al procentajului de ficat:
- ficat de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție
Din punct de vedere ingredientului principal:
- 45% au în compoziție prim ingredient apa
- 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
- 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină
- 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
- 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
- 77,5% au în compoziție slănină
- 37,5% au în compoziție șorici
- 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc:
- 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:
- 5% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250)
- 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120)
- 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407)
- 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451)
”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons. Mai multe detalii despre studiul asupra pateului de porc, pe site-ul Infocons.