Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că au fost aprobate în ședința de Guvern din data de 2 februarie 2022 două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022:
- Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și
- Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.
În ceea ce privește Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:
- 3000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
- 1000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)
Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:
-
- castraveți – 4.000 kg
- ardei gras și / sau lung – kapia – 2.000 kg
- fasole păstăi – 1.500 kg
- spanac – 1.000 kg
- salată – 10.000 plante
- ceapă verde – 100.000 bulbi
Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
Ca pași în implementarea celor două programe menționăm:
- Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)
- Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA
- Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară
- Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ
- Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească legumicultorii, precum și valoarea maximă a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regăsi în actul normativ ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. (sursa: MADR)