Poate părea surprinzătoare decizia lui Nicușor Halici de a renunța la mandatul de deputat, sigur pentru 4 ani, fără griji deosebite, în favoarea funcției de prefect, nesigură ca durată și cu mai multă bătaie de cap. Însă funcția de prefect pe care și-a negociat-o cu mai-marii PSD de la București pare a fi singura modalitate pentru a-și asigura viitorul politic. Acest așa-zis ”sacrificiu” pentru partid este, practic, cartea pe care trebuie să o joace Halici pentru a rămâne în prim-plan și pentru a conta în PSD Vrancea în anul electoral 2024.
Dacă va fi numit prefect (ceea ce se va întâmpla foarte curând, potrivit surselor din PSD), Nicușor Halici se va concentra în direcția întăririi poziției sale de președinte (deocamdată interimar) al PSD Vrancea. Din postura de prefect, Halici își va pregăti bine terenul și aproape nimeni din PSD Vrancea nu-l va mai putea contracara la viitoarele alegeri din organizația județeană: nici primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, nici senatorul Angel Tîlvăr, nici deputatul Elena Stoica etc. Halici va face în așa fel încât să-și atragă de partea lui (aproape) toți primarii PSD Vrancea și să-și asigure, astfel, sprijinul lor pentru a conduce în continuare organizația județeană. Se va ”sacrifica”, într-adevăr, dar pentru a nu pierde căruța partidului. Mai mult, pentru a o conduce, astfel încât el să fie vioara întâi la stabilirea candidaților PSD Vrancea în anul electoral 2024. Iar pentru el însuși, asigurarea unui nou mandat de parlamentar.
Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească Nicușor Halici este cea de a se ”lepăda” de Marian Oprișan. I-au spus-o clar liderii PSD de la București. Pentru PSD, Oprișan este istorie și nu mai reprezintă o soluție politică pentru prezent sau viitor. Este un capitol închis. Iar Halici, ca să primească ”binecuvântarea” de la București, trebuie să rupă legăturile personale cu fostul său șef și călăuzitor pe cărările politice. Oprișan l-a pus în funcții importante (amintesc doar cele de deputat, de președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților, de prefect în perioada 2014-2016), Oprișan l-a promovat, Oprișan l-a impus președinte interimar al PSD Vrancea în octombrie 2020 (pentru a deține tot el controlul asupra organizației). Probabil că îi va fi foarte greu lui Halici să se debaraseze de „aura” Oprișan din jurul său, dar altfel nu va reuși să supraviețuiască politic. Eventuale atitudini și decizii pro-Oprișan vor fi contabilizate la București, iar Ciolacu, Stănescu, Firea & comp nu vor ezita să-l îndepărteze pe Halici din fruntea PSD Vrancea. Iar asigurările în politică nu durează prea mult.
PS – În ultimii 30 de ani, au fost foarte puțini parlamentari români care au renunțat la mandat pentru a prelua funcția de prefect. Am avut și noi un caz în Vrancea, tot de la PSD (pe atunci se numea PDSR). La începutul anului 2001, proaspătul ales senator PDSR Vrancea Constantin Buză a renunțat la mandat și a fost numit prefect de Vrancea. A rezistat în funcție mai puțin de un an și a demisionat, în urma unui conflict personal prelungit cu Marian Oprișan, atunci aflat în plină ascensiune. De atunci, doctorul Buză nu a mai avut funcții politice sau publice. Situația lui Nicușor Halici și contextul politic actual sunt altele decât acum mai bine de 20 de ani, dar …