vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomicGuvernul a reglementat remunerarea muncii în gospodărie

Guvernul a reglementat remunerarea muncii în gospodărie

În ședința de astăzi, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic (adică munca în gospodărie). Actul normativ introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane. Numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic respectiv. ”Tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici
prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite. Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea nominală (n.r. 15 lei), din care se scad valoarea impozitului pe venit și contribuția de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale. Tichetul de activități casnice poate fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în bani până cel târziu în cea dea 15a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale. Beneficiarul casnic care achiziționează tichete de activități casnice suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire și de distribuire fiind suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în termen de 12 luni de la data achiziționării acestuia.”, se menționează în actul normativ adoptat de Executiv.

Proiectul stabilește în plus că ”de aceste tichete pot beneficia şi angajaţii, fie sub formă de primă, fie de bonus, pe lângă salariul de bază stabilit. (…) Este un sistem inovator de plată care se introduce în România şi face parte din Componenta 13, Reforme sociale din Planul National de Redresare şi Rezilienţă, respectiv Reforma Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici.”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Proiectul de lege poate fi studiat AICI.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu