Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că autoritățile nu vor mai prelungi starea de alertă. Astfel, din data de 8 martie, viața românilor ar trebui să revină la normal. Nu se știe, deocamdată, dacă Guvernul va adopta acte normative prin care să se mențină anumite măsuri de protecție/ restricție. Astfel de acte normative ar putea fi contestate, ulterior, la Curtea Constituțională, așa cum s-a întâmplat și în perioada stării de alertă.
Până când autoritățile vor anunța în mod oficial ridicarea stării de alertă și eventuale măsuri de protecție sanitară, putem specula pe marginea schimbărilor care se vor produce în viața de zi cu zi. În primul rând, este vorba de valabilitatea documentelor: cele expirate, valabile pe durata stării de alertă, vor trebui înnoite în maximum 90 de zile. Schimbări cu impact social vor fi în sistemul bugetar: angajații pe perioadă determinată (adică pe timpul stării de alertă) ar putea fi nevoiți să-și părăsească posturile în termen de 30 de zile. În unele sectoare, precum cel medical, se caută soluții pentru ca acești angajați să rămână pe posturi, pe perioadă nedeterminată. Odată cu ridicarea stării de alertă, nu se vor mai putea face detașări la fel de ușor ca până acum. De asemenea, concursurile de angajare în sistemul bugetar, suspendate în perioada stării de alertă, își vor relua cursul.
Alte schimbări (unele mult așteptate) care s-ar produce odată cu ieșirea din starea de alertă sunt:
- Dispare obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în țară, la accesul în localuri, magazine, instituții de spectacol și cultură.
- Se revine la nunți, botezuri, spectacole, concerte, manifestații, workshopuri, concerte, activități sportive fără limită de participanți și fără distanțare./ Activitățile de zi cu zi nu vor mai ține cont de rata de infectare și de incidența cazurilor Covid în localitate.
- Magazinele și localurile vor putea rămâne deschise și după ora 22:00.
- Nu se vor mai acorda tichete de 100 de lei pentru vaccinare.
- Elevii nu vor mai face cursuri fizic/online în funcție de numărul de infectări sau de paturi ocupate în localitate.
- Se elimină obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber.
- Angajații nu mai pot fi trimiși în regim de telemuncă (și altele).