vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăStiri InterneMinistrul Sănătății anunță distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu de săptămâna viitoare/...

Ministrul Sănătății anunță distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu de săptămâna viitoare/ Medicii de familie spun că le blochează activitatea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă. „Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani. (…) E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a explicat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul Sănătății anunțase, deja, că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu se va face de către medicii de familie, o operațiune estimată a dura 2-3 săptămâni.Fabrica Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de astfel de pastile, care se vor distribui în mod gratuit.

Totuși, medicii de familie refuză să distribuie aceste pastile. Patronatele medicilor de familie din mai multe județe, printre care și Vrancea, au transmis un apel către Ministerul Sănătății, susținând că această activitate le-ar bloca activitatea medicală. Medicii de familie spun că Ministerul Sănătății a decis implicarea medicilor de familie în distribuirea pastilelor de iodură de potasiu fără să-i consulte. ”Orice atribuţie administrativă aşa cum este şi cea recent anunţată, aduce medicii specialişti de medicină de familie în situaţia de a-şi vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienţilor înscrişi pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privaţi de servicii medicale de asistenţă medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele judeţene de asigurări de sănătate. (…) La fel ca şi decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunţ ne determină să facem un apel de urgenţă pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăţi şi chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară. Aşa cum am arătat atunci când am solicitat decidenţilor să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentaţia care se impune a fi întocmită încarcă şi mai mult atribuţiile administrative ale medicilor de familie. În aceste condiţii, medicii de familie nu-şi pot exercita profesia, fiind blocaţi de birocraţia instituită de actele normative ce le reglementează activitatea. Menţionăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienţilor vaccinaţi, care să fie chemaţi să se întoarcă în cabinet, să fie programaţi pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Toate aceste operaţiuni consumă din timpul acordat pacienţilor şi afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiţii medicii de familie fiind nevoiţi să renunţe la vaccinarea în cabinete”, se arată în comunicatul Patronatelor Medicilor de Familie.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu