Disputele pe modul în care se utilizează banii publici au fost în centrul atenției și la ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani de miercuri, 4 mai. Primarul Cristi Misăilă a revenit cu propunerea de a suplimenta participarea administrației locale (prin intermediul Ateneului Popular) cu suma de 50.000 de lei la un proiect de prevenire și reducere a consumului de substanțe psihoactive ”Eu, tu, noi, liberi!” în rândul elevilor din Vrancea. Consiliul Local Focșani aprobase, pe 31 martie, alocarea sumei de 110.000 lei din bugetul Ateneului Popular pentru acest proiect (la care contribuie și Consiliul Județean Vrancea, cu 228.500 lei, plus un partener privat – Asociația ”Gentlemen Bikers”, cu 95.000 lei). Consilierii majoritari PNL-USR nu au fost de acord cu suplimentarea fondurilor publice alocate, pentru că acești bani urmau a fi dați pentru concerte în aer liber. Primarul a justificat solicitarea de bani pe creșterea rapidă a tarifelor: ”noi ne-am gândit că avem posibilitatea, din alte activități programate pentru Ateneul Popular, să alocam această sumă de 50.000 de lei. Nu cred că e un capăt de țară 10.000 de euro, în contextul prețurilor actuale.” Mai mult, primarul compară concertele de la Focșani cu cele de pe litoral, de 1 Mai, sau cu marile festivaluri Neversea sau Untold. ”Cred că cu toții ați observat ceea ce s-a întâmplat după doi ani de pandemie, cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Mai, când au fost luate cu asalt toate concertele și toate evenimentele organizate pe litoral și nu numai. (…) Programul, așa cum el a fost numit de către unii răutăcioși care nu înțeleg că trebuie să avem și activități de genul acesta – și vă dau câteva exemple din orașe mari, Neversea și Untold – noi nu vrem să ne ridicăm la un asemenea nivel pentru că nu avem nu avem buget și nu avem cu cine să înțeleagă asemenea evenimente.”, a spus edilul șef.
După cum știm, evenimentele de pe litoral, de 1 Mai, concertele de prin cluburi și alte evenimente s-au organizat cu fonduri private. Nu am auzit de faptul că Primăria Constanța ar fi principalul sponsor al Festivalului de muzică electronică Sunwaves, de la Mamaia, de zilele trecute. Nici de alocarea de bani de la buget pentru organizarea festivalului de rock de la Costinești, tot de 1 Mai. Cât despre evenimentele și concertele din Loft, Breeze, Allize, Vama Veche etc … luate cu asalt de tineri, este ridicol să susținem că a fost vreo implicare financiară din partea primăriilor sau a CJ Constanța. La unele evenimente majore, precum Neversea sau Untold, există o implicare a administrațiilor publice, mai ales prin parteneriate și prin asigurarea unor facilități și servicii. Economia și municipalitatea din Cluj-Napoca și din județul Cluj au avut de câștigat de pe urma evenimentului Untold. Potrivit datelor oferite de organizatori, Untold 2021 a adus o infuzie de capital în Cluj de circa 35 de milioane de euro. După încheierea festivalului, organizatorii au reparat și înfrumusețat zonele publice unde s-au ținut concertele cu suma de 1,3 milioane lei. În circa 20 de ani de concerte în Focșani, pe sute de mii de euro în fiecare an de la bugetele publice, n-am auzit de vreun profit în comunitatea focșăneană/ vrânceană. Nici de turiști, români și străini, care au luat cu asalt concertele de la Focșani și au cheltuit bani aici. Iar reparațiile care s-au făcut în spațiile publice au fost plătite, firesc la noi, din bani publici.
La un moment dat, consilierul PSD Mihai Nedelcu, care susținea solicitarea primarului de alocare de bani publici pentru concerte, a spus ceva despre un festival de jazz în Focșani. ”Noi am avut festivalul ăsta de jazz și l-au tras unii pe persoană fizică. Asta înseamnă când tragi pe persoană fizică, când faci niște combinații și niște măgării … și s-a ales praful.”, a susținut consilierul Nedelcu. Nu știm la ce festival de jazz pe persoană fizică a făcut referire. Ne amintim, însă, de un mare festival de blues, organizat timp de 3 ani doar din fonduri private, care a adus la Focșani/ în Vrancea zeci de artiști internaționali ai genului. Administrația publică nu a fost prea încântată de evenimentul respectiv, din moment ce nu se mai ridicau osanale și nu se foloseau bani publici. Festivalul de blues a fost un eveniment artistic extraordinar, cu muzică de calitate, cu aport financiar privat de bunăvoie și nu adunat prin contracte impuse de sponsorizare. Iar câștigurile de imagine pentru Focșani/ Vrancea și financiare ale sectorului HoReCa, de exemplu, sunt de netăgăduit.