În zilele de 7 și 8 mai 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Cultural-educațional al Eparhiei Buzăului și Vrancei, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a organizat o excursie culturală în municipiul Constanța pentru 50 de elevi din mai multe parohii vrâncene, care au participat la proiectele catehetice eparhiale. Copiii, având vârste cuprinse între 11 și 18 ani, au fost răsplătiți pentru dragostea lor față de Hristos și de Biserica Sa prin vizitarea, pe parcursul a două zile, a numeroase obiective culturale și bisericești aflate în preajma litoralului Mării Negre, în orașul-port, cunoscut în Antichitate ca Tomis, precum și în însorita și binecuvântata grădină din sudul Dobrogei. Alături de copii s-au aflat pr. insp. Dan Necula – Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, dl insp. Ionuț-Romeo Sandu – Biroul Cultură și Patrimoniu bisericesc, pr. Ionuț Ploscaru – slujitor la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, și dna prof. Nicoleta Vlad – Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Buzău.
Itinerariul a început cu vizitarea Microrezervației amenajate în zona Lacului Tăbăcăriei, care face parte, începând cu anul 1985, din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Constanța. Aici, elevii s-au relaxat, plimbându-se într-un areal de 12 ha amenajate în diverse habitate pentru animale sălbatice, domestice, păsări exotice și pești, doar pentru a se pregăti să le întâlnească apoi – mulți dintre ei pentru prima dată –, pe „vedetele” Delfinariului, „Nini” și „Chan-Chan”, într-o reprezentație spectaculoasă, care a meritat aplauzele tuturor. Al doilea punct de interes cultural pentru vizitarea orașului-port la Marea Neagră a fost Muzeul Național al Marinei Române, care dispune de o colecție de exponate aparținând istoriei navigației militare și comerciale a poporului nostru, inaugurată în fosta clădire a Școlii Navale, de pe strada Traian, în data de 3 august 1969. Sub îndrumarea ghidului, elevii vrânceni „au traversat” această istorie, folosind monoxile, bărci, pânzare, bricuri, crucișătoare sau submarine, expuse în mare parte ca machete în interior, dar și unele, în mărime naturală, în curtea muzeului. Grupul de călători din Eparhia noastră a pornit apoi, la pas, pe faleza mării, vizitând Acvariul – o altă locație a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, situată vis-a-vis de Cazinou, simbolul arhicunoscut al Constanței. Plimbarea pe sub briza mării, la ceas de seară, până în Portul turistic și înapoi, a fost urmată de primul moment de rugăciune al excursiei, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, aflată în imediata apropiere, unde se slujea Vecernia. Seara primei zile a excursiei s-a încheiat cu servirea cinei și cazarea la un hotel din oraș, pentru ca, peste noapte, forțele să se regenereze, în vederea celor ce le erau pregătite pentru a doua zi a excursiei.
Dimineața, după micul dejun, copiii și însoțitorii lor au pornit la drum, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii din Duminica a III-a după Sfintele Paști, dedicată Sfintelor Femei Mironosițe, într-un loc încărcat de rugăciunea și de duhul smerit, dar bogat în învățăturile teologice ale marelui duhovnic și mărturisitor ortodox Arsenie Papacioc (1914-†2011), la Mănăstirea „Sfânta Maria” din localitatea-stațiune Techirghiol, în mijlocul a numeroși alți credincioși și pelerini. După primirea binecuvântării lui Dumnezeu, drumul a continuat, printre colinele cu rapița în floare ale sudului Dobrogei, către localitatea Adamclisi, unde, ajungând cu toții la baza monumentului Tropaeum Traiani și vizionând scenele de basorelief care nu pot duce cu gândul decât la Roma, elevii au profitat de poiana din jur pentru a servi, ca într-un picnic în toată regula, consistentele bunătăți luate la pachet de la Ceainăria Culturală din Buzău. În aceeași localitate, a fost vizitată apoi mănăstirea închinată Sfântului Apostol Filip, unde copiii au aflat că el este al doilea apostol evanghelizator al Sciției Minor, precum și faptul că, în situl arheologic al cetății, au fost recent descoperite, în cripta de sub o bazilică, moaștele a 5 sfinți martiri creștini.
Punctul culminant al acestei excursii a fost atins prin vizitarea Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin. Aici, elevii au fost primiți de monahi în biserica mare, unde au mărturisit învierea Domnului, prin intonarea troparului „Hristos a înviat…”, apoi au pășit evlavios în peștera Sfântului Andrei – un toponim tradițional, vechi, care poate constitui o dovadă înscrisă în conștiința populară a faptului că, pe aceste meleaguri, a călcat, acum 2000 de ani, primul ucenic al Mântuitorului, ducând Vestea cea bună strămoșilor noștri daci. Ultimul popas duhovnicesc a fost consemnat la Mănăstirea Dervent, o vatră monahală deosebită și căutată de numeroși pelerini, unde elevii s-au rugat și au aprins o lumânare, mulțumind lui Dumnezeu pentru puterea de a fi călătorit atât de mult, spre folosul lor intelectual și duhovnicesc. Dunărea nu a mai reprezentat o piedică, deoarece, după-amiaza târziu, ea a fost traversată cu bacul, la Ostrov, spre Călărași, și, de acolo, drumul i-a adus pe tinerii pelerini înapoi în orașul Unirii, în fața catedralei de unde plecaseră cu o zi înainte. (Insp. Ionuț-Romeo Sandu – Biroul Cultură și Patrimoniu bisericesc)