vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAdjudPrima ediție a Festivalului ”Ion Dichiseanu”, un succes/ Peste 1.500 de spectatori,...

Prima ediție a Festivalului ”Ion Dichiseanu”, un succes/ Peste 1.500 de spectatori, zeci de evenimente și întâlniri cu artiști români la Adjud

Prima ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică Ion Dichiseanu s-a desfășurat la Adjud, în perioada 20 – 22 mai. Primăria Municipiului Adjud și Asociația Artis, în calitate de producător, au invitat, timp de trei zile, publicul de toate vârstele la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud. În orașul natal al iubitului actor Ion Dichiseanu, au avut loc proiecții de film, spectacole, expoziții de fotografie și lansări de carte, la care au participat peste 1.500 de adjudeni. Spectatorii s-au bucurat de prezența unor artiști și personalități cu care Ion Dichiseanu s-a cunoscut sau care au vrut să își arate aprecierea, precum: Claudiu Bleonț, Victoria Cociaș, Gabriel Dorobanțu, Ana Maria Ivan, Catrinel Dumitrescu, Crina Matei, Paul Surugiu-Fuego, Nicolae Dumitru, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Toma Enache, George Rotaru, Ileana Popovici, Laurențiu Damian. „O primă ediție cu secvențe antologice. Au fost trei zile ample, cu evenimente care ne-au amintit de maestrul Ion Dichiseanu. Teatru, film și muzică. Nu întâmplător, ci pentru că Ion Dichiseanu era un artist complet, care ne bucură și astăzi prin ceea ce ne-a lăsat. Proiecții de film, spectacole de teatru și întâlniri de suflet cu familia, colegii și prietenii maestrului. Spectatorii din Adjud și-au amintit de marele actor care s-a născut și a copilărit în orașul lor.  Ba chiar l-au cunoscut mai bine prin intermediul invitaților și mărturisirilor celor prezenți” – Andrei Giurgia, directorul Asociației Artis.

O viață dedicată artei

Deschiderea festivalului a avut loc vineri, 20 mai, în prezența familiei regretatului actor (Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Adrian Artene și Anastasia Dichiseanu), dar și a autorităților locale. „Să știți că eu voi fi foarte subiectivă în momentul în care voi vorbi, pentru mine este tata. Știu că pentru dumneavoastră este artistul Ion Dichiseanu și cel care a lăsat o fărâmă de cultură în acest oraș pe care l-a iubit”- Ioana Dichiseanu, în deschiderea festivalului. „Întotdeauna de Revelion spunea – Nu aduce anul ce aduce Dichiseanu. Am trăit 23 de ani împreună și bucurii și tristeți și l-am cunoscut foarte bine. Sunt convinsă că i-ar fi plăcut foarte mult ceea ce se întâmplă acum, aici, pentru el. Este o onoare pentru toată familia (…) Pe mine și pe Dichi ne-a unit scena și muzica, ne-au adus împreună. Cred că tot Dichi a făcut să aibă loc acest festival”- Simona Florescu. „Cred cu tărie că Adjudul, cel puțin pentru aceste trei zile, este Capitala Culturală a județului, dar și a zonei istorice Moldova (…) Aici, la Adjud, vom avea un bust, în apropierea piațetei care-i poartă numele. Mi-ar plăcea ca acest festival să fie fratele tău, Ioana (Ioana Dichiseanu n.r.). Asta înseamnă că o să crească an de an” – Florin Nechifor, primarul Municipiului Adjud.

De la ora 17.30 a avut loc vernisajul expoziției Ion Dichiseanu – un rol i-o viață de om, iar de la 18.00, pe marele ecran din Sala de spectacole „Ion Dichiseanu” a rulat filmul Ultima frontieră a morții (regia: Virgil Calotescu). Prima zi de festival s-a încheiat cu aplauze pentru actorul Claudiu Bleonț și echipa Teatrului Ateneului Național din Iași, la finalul spectacolului Amadeus (regia: Toma Enache). „Pentru el publicul era cel mai special lucru. Așa de mult se bucura când veneau la el să-i ceară un autograf, să povestească (…) era de o poezie și un parfum al cărui miros întotdeauna când vorbesc cu el parcă-l simt” – regizorul Toma Enache.

 Lansare de carte și CD

Programul spectacolelor de teatru și proiecțiilor de film în care actorul a jucat a fost completat de o expoziție de fotografie ce surprinde diferite etape din viața actorului și lansarea uneia dintre cărțile sale, Adevărul, mai frumos decât legenda (Editura Polirom), alături de CD-ul muzical Amintește-ți clipa.

„Cine vrea să-l reaudă, să-l reîntâlnească viu pe Ion Dichiseanu are posibilitatea să achiziționeze acest album și să-l asculte în liniște, să-l asculte cu sufletul. El cânta pentru inima publicului. Era foarte atent la ceea ce interpreta. De-a lungul anilor au existat tot soiul de propuneri făcute de către compozitori. Mi-amintesc că stătea în liniște în camera lui, la birou, și asculta la nesfârșit o melodie. De 10 – 15 ori, iar la final spunea: asta nu-mi place, nu mă regăsesc în ea. Și nu o cânta”- Adrian Artene.

În a doua zi de festival, sâmbătă, 21 mai, am fost martorii unei întâlniri de suflet cu mari actori care au povestit despre experiența lor artistică și de viață alături de Ion Dichiseanu. „Cu Dichi am fost într-o relație de amiciție, de simpatie și de apreciere reciprocă. Era întotdeauna galanton” – actrița Ileana Popovici. „Un domn îmbrăcat într-un costum alb, parcă din altă vreme. Parcă dintr-un Cuib de nobili a lui a lui Turgheniev” – regizorul Laurențiu Damian, președintele UCIN. A doua zi de festival a fost despre minute bune de aplauze, în sala de spectacole care îi poartă numele îndrăgitului actor Ion Dichiseanu. A fost ca o reîntâlnire a maestrului cu Teatrul Nottara. Spectatorii din Adjud au fost invitați la spectacolul de teatru Aici nu-i de joacă (regia: Catrinel Dumitrescu) cu Victoria Cociaș și Catrinel Dumitrescu – Teatrul Nottara București. „Singura formă de nemurire e amintirea pe care ceilalți ți-o păstrează. Amintirea lui Dichi este minunată” – Catrinel Dumitrescu.

Ultima zi de festival, 22 mai, a adus pe marele ecran din Adjud proiecția filmului Al treilea salt mortal (regia Alecu Croitoru) și spectacolul de teatru Anatomia unui clișeu (regia Chris Simion Mercurian) cu Crina Matei, Ana Maria Ivan și Nicolae Dumitru. Sala a fost plină, în semn de mulțumire pentru numeroasele roluri în teatru și film, zecile de apariții la teatru TV și teatru radiofonic ale lui Ion Dichiseanu. Prima ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” s-a încheiat cu spectacol muzical Amintește-ți clipa IN MEMORIAM Ion Dichiseanu cu Gabriel Dorobanțu, Paul-Surugiu Fuego, George Rotaru, Simona Florescu și Ioana Dichiseanu.

Sala de spectacole „Ion Dichiseanu” de la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud a fost plină de adjudeni, emoție și aplauze. „Sunt convins că de undeva de sus dumnealui ne privește și știe că vorbim frumos despre un mare maestru al scenei românești. Să ne trăiți în continuare în amintirea noastră, maestre Dichiseanu!” – Gabriel Dorobanțu. „Ion Dichiseanu a fost un artist complet. A cântat, a dansat, a fost șarmant, a jucat genial în film, a fost colosal în teatru. Dichi de fiecare dată se reinventa. Cred că acesta este cuvântul potrivit pentru Ion Dichiseanu. El nu a fost un simplu artist. El de fiecare dată s-a reinventat, iar lucrul acesta trebuie să-l cunoască și tânăra generație. Școala Dichiseanu este o școală importantă pentru tânăra generație. Acest mare actor lasă moștenire poporului român niște nestemate. Eu am copilărit cu Dichi, cu Toate pânzele sus. Așa am crescut” – Paul-Surugiu Fuego. Seara a fost încheiată de un duet emoționant: Ioana Dichiseanu pe scenă, acompaniată de vocea tatălui, prin intermediul înregistrărilor la care ține atât de mult și care rămân mărturie emoționantă pentru public. În perioada următoare, partenerii de la Cinemaraton vor difuza interviuri și secvențe din cadrul celor trei zile de festival dedicat actorului Ion Dichiseanu. Vom anunța și pe pagina de Facebook a proiectului. (sursa: organizatori)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu