Medicii de familie din localitățile rurale și din zonele defavorizate pot accesa fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a lansat în consultare publică Ghidul beneficiarului apelul de proiecte privind investiţia în cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară. Potrivit estimărilor oficiale, circa 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete medicale, preponderent din zonele rurale, sunt eligibile pentru a primi fonduri pentru reabilitare, renovare, modernizare, dotare cu aparatură medicală, cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici. Prioritate vor avea cabinetele din mediul rural şi din urbanul mic, inclusiv zone marginalizate/defavorizate şi inclusiv pentru zonele defavorizate cu populaţie majoritar romă sau comunităţi rome, după caz. Conform documentului Ministerului Sănătății, se pot achiziționa aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tipul electrocardiograf, ecograf, mobilier medical şi instrumentar medical. Bugetul total prevăzut prin PNRR este de de 888.301.215 lei (180.450.000 euro).
Cabinetele medicale din zone rurale sau defavorizate pot primi fonduri prin PNRR
Rata de finanţare din fonduri europene a cabinetelor medicale este de sută la sută, nefiind necesară contribuţie proprie. „Prin intermediul acestei investiţii vor fi sprijinite acţiuni specifice realizării de renovări şi/sau dotări pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de medici de familie. Se pot finanţa proiecte care conţin doar componenta de renovări de spaţiu, componenta de echipamente sau ambele componente. În acest sens, un proiect poate conţine:
– «Componenta echipamente» presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a poziţiilor care prezintă interes şi pentru care medicul de familie deţine competenţe (dacă e cazul, ex Atestate de studii complementare /adeverinţă care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie) cu o valoare estimată de 222.260 lei echivalentul a 45.150 euro;
– «Componenta renovare» sub forma unui grant financiar la dispoziţia beneficiarului în valoare de maxim 73.840 lei echivalentul a 15.000 de euro.
În situaţia în care o entitate aplică pentru mai multe cabinete de medici de familie, valoarea maximă a finanţării solicitate va fi proporţională cu numărul de cabinete pentru care se solicită finanţarea”, se arată în Ghidul solicitantului publicat spre dezbatere.
Perioada de implementare a proiectelor începe de la data semnării contractelor de finanţare, dar după data de 1 iulie 2022, iar termenul limită până la care se pot implementa proiectele este 15 iunie 2023. Apelul de proiecte va fi lansat la 1 iulie 2022 şi va fi închis la 30 decembrie 2022. Mai multe detalii, în Ghidul beneficiarului de pe site-ul Ministerului Sănătății.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -