Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, cu sprijinul Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea-Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a marcat ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual. Întâlnirea, organizată în cadrul evenimentului ”Săptămâna Prevenirii Criminalității”, a reunit atât copii, beneficiari ai unei măsuri de protecție specială, ocrotiți în structurile rezidențiale din județ, precum și personal de specialitate.
Obiectivul acestei campanii de prevenire a urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă din centrele de ocrotire, precum și informarea despre necesitatea menținerii unei unei bune comunicări cu personalul de specialitate pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor. Specialiștii participanți la întâlnire au abordat aspecte legate de riscurile la care aceștia se expun atunci când părăsesc în mod voluntar modulele familiale, fără încuviinţarea personalului supraveghetor, despre disparițiile de minori, consecinţele psiho-socio-juridice ale unui comportament deviant și, nu în ultimul rând, despre importanța respectării regulilor în societate.
Deoarece în rândul copiilor instituționalizați plecările voluntare sunt repetate, atrași fiind de dorința de independență și libertate absolută, riscurile la care se supun acești copii sunt foarte mari. Atât educatorii, cât și reprezentanții poliției depun eforturi susținute pentru a preîntâmpina astfel de situații, tratând cu maximă atenție astfel de cazuri. La revenirea în centrele de plasament, psihologii le oferă întotdeauna consiliere cu privire la situaţiile de risc şi perspectivele despre viitor, încercând totodată să determine o îmbunătăţire a comportamentului de autoapărare, precum și stabilirea cauzelor care au condus la acestă situație.
Reamintim, cu această ocazie, numărul de telefon 119, număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și este operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului. (sursa: DGASPC Vrancea)