Astăzi, 25 mai a.c., polițiștii vrânceni au marcat Ziua Internațională a Copilului Dispărut, zi în care se face apel către comunitate la responsabilitate faţă de dispariţia copiilor, precum şi la implicare în depistarea acestora. Acestea sunt principalele „arme” pentru prevenirea dispariţiilor copiilor, iar soluţionarea cu operativitate a cazurilor de dispariţii, ajunse în atenţia poliţiştilor, reprezintă o prioritate pentru polițiștii vrânceni.
În acest context, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroului de Investigații Criminale împreună cu reprezentanți ai D.G.A.S.P.C Vrancea au desfășurat activități de informare a beneficiarilor unei măsuri de protecție specială, ocrotiți în structurile rezidențiale din județ, despre numărul mare de dispariții voluntare înregistrat în rândul minorilor, riscurile la care aceştia pot fi expuși dar şi măsurile care trebuie să fie luate pentru a minimaliza aceste situaţii. De asemenea, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Rutier și jandarmi din cadrul IJJ Vrancea a fost desfășurată o activitate informativ-preventivă la care au participat copiii unei grădinițe din municipiu. Polițiștii au pregătit surprize micilor participanți (baloane, bomboane, cărticele pentru siguranța de nota 10), iar fiecare dintre aceștia a demonstrat că a fost foarte atent la lecție.
În egală măsură, la nivelul județului au fost organizate dezbateri cu elevi şi cadre didactice în unităţile de învăţământ, de către poliţiştii de proximitate din municipii şi oraşe şi poliţiştii de la posturile de poliţie comunale. În cadrul acestor întâlniri poliţiştii au abordat teme referitoare la prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe siguranţa în mediul on-line, bullying, consum de droguri, trafic de persoane și plecări voluntare de minori.
Recomandări preventive pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:
Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate;
Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;
Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;
Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte;
Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.
În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112.
Activitățile informativ-preventive vor continua în zilele de 26 mai a.c., cu problematica siguranței online, iar în data de 27 mai, cu activități privind problematica prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și siguranță rutieră. (IPJ Vrancea)