Astăzi, 31 mai 2022, începând cu ora 09.30, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și al Biroului Rutier Focșani au organizat o activitate pe linie de siguranță școlară și educație rutieră la o grădiniță din municipiul Focșani. Scopul activității a fost păstrarea unui climat de siguranță școlară, prevenirea victimizării minorilor și formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie.
O categorie specială de participanți la traficul rutier o reprezintă copiii, care, în contextul particularităților specifice vârstei, sunt mai vulnerabili în privința implicării în accidente rutiere, reacțiile lor fiind de cele mai multe ori imprevizibile pentru conducătorii auto. Cei aproximativ 150 de copii i-au înconjurat pe polițiști și s-au împrietenit rapid cu aceștia. Atracţia principală a fost autospeciala de poliţie, cei mici fiind atrași de semnalele acustice și luminoase. Lecția în aer liber oferită de polițiști le-a reamintit celor mici principalele reguli de circulație, precum și semnificația indicatoarelor rutiere. Şi cum repetiţia e mama învăţăturii, copiii vor fi cu siguranță mai responsabili atunci când se vor deplasa cu bicicleta. Comportamentul rutier învăţat în copilărie va fi baza celui pe care-l vor adopta la maturitate.
De asemenea, pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice, polițiștii de la Biroul Siguranța Școlară continuă să desfășoare activități în unitățile de învățământ pentru a păstra un climat de siguranță optim. Deși elevii au devenit nerăbdători în așteptarea vacanței de vară, nu trebuie să uite faptul că violența verbală și fizică dar și unele ”glume” neadecvate pe care le fac, pot degenera în conflicte spontane care duc la răspunderea penală. Pentru a preîntâmpina producerea unor incidente nedorite, polițiștii de la siguranță școlară au realizat activități la școlile din comunele Bârsești, Gugești și la Școala Gimnazială ”Oana Diana Renea” din municipiul Focșani, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești, Liceul Tehnologic ” Alexandru Ioan Cuza” din Panciu. Tot pentru reducerea actelor de violență fizică și psihologică, au fost continuate activitățile în cadrul proiectului inițiat de către Direcția Siguranță Școlară și Direcția Ordine Publică, implementat în 4 unități de învățământ din județul Vrancea:
– Școala Gimnazială ,,Oana Diana Renea’’ din municipiul Focșani – proiectul ,,Fii parte din soluție nu din problemă’’;
– Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu’’ din orașul Mărășești – proiectul ,,Școala noastră, o școală fără violență’’;
– Liceul Tehnologic ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din orașul Panciu – proiectul ,,Împreună împotriva violenței’’;
– Școala Gimnazială Slobozia Bradului – proiectul ,,Învață să spui, nu violenței’’.
Activitățile realizate au scopul de a determina elevii să nu mai reacționeze impulsiv, de a găsi soluții comune pentru aplanarea conflictelor, inclusiv prin ”comisia antiviolență”, existentă la nivelul tuturor unităților de învățământ. Activitățile din cadrul celor patru proiecte au fost susținute de materiale informative sub formă de fly-ere, elaborate de Biroul Siguranță Școlară cu mesaje pentru descurajarea violenței fizice și psihologice și prevederi legale.
Reamintim faptul că, până la sfârșitul anului școlar 2021-2022, polițiștii vor continua activitățile în școli, pentru a conștientiza elevii asupra oricăror forme de violență fizică, ținând cont de faptul că, deși cele mai multe agresiuni comise în școală nu reprezintă un pericol social ridicat la adresa securității fizice a elevilor, comportamentele violente ale acestora pot degenera în consecințe nebănuite.
Pentru a preveni implicarea copiilor în accidente de circulaţie, recomandăm părinţilor să-i înveţe pe cei mici să circule numai pe trotuare; să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul. De asemenea, să nu-i lăsați să se joace pe partea carosabilă ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, pe terenurile de sport şi întotdeauna sub supravegherea unui adult. Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun, oprite în staţii. Învăţându-i pe copii să circule corect, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră! (IPJ Vrancea)