vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateConferința Societății de Geografie din România, desfășurată în Vrancea, un succes/ Au...

Conferința Societății de Geografie din România, desfășurată în Vrancea, un succes/ Au fost prezenți 160 de geografi din țară și străinătate

În perioada 2-5 iunie, Vrancea a fost gazda Conferinţei Anuale a Societăţii de Geografie din România desfăşurată sub egida Ministerului Educaţiei şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea şi al Primăriei Municipiului Focşani, având ca temă generală „Perspective geografice în contextul schimbărilor globale”. Organizatorii, filiala Vrancea a SGR, prin comitetul de organizare condus de prof. Dr. Răzvan Săcrieru au propus un program complex cuprinzând: comunicări ştiinţifice, aplicaţii în teren, momente comemorative, premierea elevilor participanţi la olimpiade şi concursuri şcolare cu tematică geografică, premierea profesorilor de geografie care s-au pensionat în ultimii ani. La conferinţa din acest an au participat 160 de geografi din ţară şi din străinătate (Franţa, Germania, Republica Moldova), abordând teme de geografie fizică, geografie umană, geopolitică, geografie regională, geografia mediului, geografia turismului şi didactica geografiei.
Conferinţa Naţională Anuală a Societăţii de Geografie din România a debutat cu o deplasare la Odobeşti, la crama Beciul Domnesc, unde s-a desfăşurat un workshop cu tema „Tradiţie şi provocări actuale în podgoria Odobeşti”. Participanţii din toate colţurile ţării au avut ocazia de a vizita crama, au primit informaţii legate de elementele de unicitate ale acestei crame (singura cramă din ţară ce are la intrare pe frontispiciu o pisanie domnească) dar au putut degusta şi noile sortimente de vinuri din gama Sceptrus ale companiei Beciul Domnesc. În prima parte a zilei de vineri, 3 iunie, în sala mare a Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” s-au ţinut alocuţiunile de deschidere şi comunicările în plen moderate de prof. Dr. Răzvan Săcrieru, preşedintele filialei Vrancea a SGR şi prof. Univ. Dr. Corneliu Iaţu, preşedintele Societăţii de Geografie din România. Au rostit cuvinte de deschidere: Ionel Cel-Mare, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Cristi Misăilă, primarul Municipiului Focşani, prof. Dr. Steluţa Dan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, Angel Tâlvăr, senator de Vrancea.

Comunicările în plen au debutat cu doamna Sophie Lignon-Darmaillac, profesor universitar la Paris-Sorbona, abordând o temă privind turismul oenologic în mai multe regiuni ale Franţei. Prof. Univ. Dr. Corneiul Iaţu a surprins abordările sistemice din lucrarea fundamentală „Terra” a savantului Simion Mehedinţi. Profesorul Gilles Maignant de la Universitatea din Nişă a analizat dintr-o perspectivă medicală şi filosofică relaţia dintre poluarea aerului şi sănătate. Prof. Univ. Dr. Dan Bălteanu, membru al Academiei Române a susţinut comunicarea „De la Simion Mehedinţi la cercetarea geografică a mediului şi societăţii în Antropocen”. În calitatea de editor, conf. Univ. Dr. Costică Neagu a prezentat o lucrare inedită a savantului Simion Mehedinţi, „Fazele geografice ale omenirii”, ultima lucrare apărută la editura „Terra”. În cadrul Galei Premiilor Societăţii de Geografie au fost premiaţi profesorii de geografie care s-au pensionat în ultimii ani iar prof. Corneliu Iaţu a primit un premiu special „Carol I” pentru traducerea în limba franceză a lucrării „Terra”, împlinind astfel o dorinţă testamentară a marelui geograf născut la Soveja. Cu sprijinul Vinexport SA a fost lansată o ediţie limitată din vinul Societăţii de Geografie. După pauză de prânz, lucrările conferinţei s-au mutat în clădirea Universităţii, aici desfăşurându-se comunicări pe secţiuni. La secţiunea geografie fizică s-au abordat teme privind efectele determinate de schimbările climatice, metode de combaterea grindinei, riscul seismic, alunecări de teren. În cadrul secţiunii de geografie umană, regională şi geopolitică temele au fost deosebit de variate: toponimie, resurse umane, analiza conflictului din Ucraina din perspectivă geopolitică. La secţiunea geografia mediului şi turismului s-a discutat despre diverse forme ale conservării naturii, turismul în diverse regiuni ale lumii. Cele mai multe comunicări au fost la secţiunea didactică dezvoltându-se aspecte privind activităţile extraşcolare, utilizarea resurselor TIC, expunându-se soluţii inovative în ceea ce priveşte predarea geografiei în învăţământul preuniversitar. Ziua dedicată comunicărilor ştiinţifice s-a încheiat cu o serată festivă în cadrul complexului „Laguna” la care a participat şi Ansamblul folcloric „Ţara Vrancei” condus de doamna Maria Murgoci.

Aplicaţia de teren desfăşurată sâmbătă, 4 iunie, cu numele „Pe urmele savantului Simion Mehedinţi” a avut mai multe puncte de oprire în care au fost atinse probleme de geomorfologie dar şi aspecte de geografie umană specifice comunităţilor din Ţara Vrancei şi Depresiunea Soveja. Prima oprire s-a realizat la punctul Grumaz, confluenţa râurilor Putna şi Zăbala, unde s-au oferit explicaţii privind evoluţia recentă a reliefului fluvial, măsurile luate de către autorităţile judeţene pentru limitarea efectelor determinate de eroziunea laterală şi în adâncime. Aplicaţia a continuat cu o vizită la observatorul seismologic de la Vrâncioaia unde invitaţii au primit informaţii de la reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului legate de modul de prelucrare a datelor înregistrate în timpul cutremurelor şi transmitere către autorităţile statului. Un alt punct de interes l-a constituit Dealul Dumbrava unde invitaţii au fost întâmpinaţi de către elevi ai şcolilor din Ţara Vrancei ce au prezentat un program artistic deosebit (şezătoare, ansambluri de dans), aici a fost evocată şi lupta vrâncenilor împotriva încercării domniilor fanariote de a-i deposeda de terenuri şi de a distruge formele arhaice de proprietate devălmaşă. Geografii au făcut un popas la Vidra, la Muzeul „Ţării Vrancei”, acolo unde au fost dezvelite busturile a patru mari personalităţi ale Vrancei: Simion Mehedinţi, Ion Diaconu, Valeriu D. Cotea şi Vasile Taftă. Punctul culminant al aplicaţiei l-a constituit vizita la fosta Mănăstire Soveja, ctitoria domnitorului Matei Basarab, locul unde se odihneşte savantul Simion Mehedinţi conform dorinţei sale testamentare. Evocarea personalităţii întemeietorului învăţământului geografic românesc s-a realizat printr-un program artistic conceput de Fundaţia Cultural Ştiinţifică „Simion Mehedinţi-Mioriţa” Soveja, un moment de o mare sensibilitate apreciat de cei prezenţi. Aplicaţia a continuat cu vizita la Intervenţii Active în Atmosferă UCCG-2 Moldova, în punctul Varniţa-Răcoasa unde directorul Ionuţ Lazăr a oferit detalii despre modul în care se desfăşoară activitatea de monitorizare a formaţiunilor noroase şi combaterea căderilor de grindină prin lansarea rachetelor. Aplicaţia s-a încheiat la Pufeşti la „Paradisul Pescarilor” acolo unde autorităţile locale în frunte cu primarul prof. Dr. Nicu Damian au oferit participanţilor o seară deosebită alături de copiii din corul Parohiei de la Iresti.
Duminică 5 iunie, în ultima zi a Conferinţei, a avut loc o aplicaţie în teren vizând particularităţile geografice ale sectorului subcarpatic al Milcovului, cu puncte de oprire: Focurile vii de la Andreiaşu de Jos şi rezervaţia Reghiu-Scruntar. Ultimul popas a fost la Mănăstirea Mera, singura ctitorie a familiei Cantemir. În toate cele patru zile ale Conferinţei Anuale a Societăţii de Geografie, invitaţii au putut aprecia calitatea comunicărilor susţinute în plen şi pe secţiuni, profesionalismul conferenţiarilor, problematica diversă din cadrul aplicaţiilor practice, precum şi nivelul cultural ridicat al momentelor artistice. (sursa: Societatea de Geografie din România)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu