Deznodământ previzibil în cazul proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Partidele din coaliția guvernamentală nu doresc să fie deranjate sau încurcate în teritoriu și au respins, din nou, o inițiativă legislativă ce prevede alegerea primarilor în două tururi. Avantajele politice (și nu numai) sunt mai importante decât democrația.
Așa că primarii în funcție nu vor avea bătăi de cap la alegerile locale din 2024. Aproape toți vor fi realeși, mai ales cei din actuala coaliție PSD-PNL-UDMR. Primarul va fi ales și în 2024 din primul tur, cu numărul cel mai mare de voturi primit, indiferent de procent. Cu cât vor fi mai mulți candidați, cu atât primarul în funcție are șanse de aproape sută la sută să fie reales. La fel ca în alte alegeri, candidații-iepure vor avea rolul lor, acela de a lua din voturile contracandidaților primarului (ale celor care contează și care le-ar putea periclita realegerea). Mai mult, acolo unde există primar USR, de exemplu, PSD și PNL ar putea colabora cu scopul de a-l învinge pe edilul USR în funcție. Iar dacă interesul este major, atât pentru funcția respectivă cât și pentru a lovi USR-ul și așa în degringoladă, PSD și PNL pot merge cu un candidat comun. Acest lucru s-ar putea întâmpla în orașele mari – București (și sectoare), Brașov, Timișoara, Bacău, Făgăraș, Alba Iulia ș.a. Iar partidele mici sau candidații independenți aproape că nu au nicio șansă de a câștiga vreo funcție de primar la alegerile locale cu un singur tur de scrutin. La fel și în cazul alegerii președinților de consilii județene: un singur tur de scrutin este în avantajul clar al politicienilor în funcție. Iar dacă nu se ceartă prea tare PSD cu PNL, atunci vor fi cam aceiași președinți de consilii județene și după 2024. Plus cei de la UDMR. Democrația costă, într-adevăr, dar este un cost pe care trebuie să-l plătim dacă vrem să trăim, cu adevărat, în democrație. Iar pe lângă miliardele de euro care se împart aleatoriu și ajung prin diverse buzunare în România, de 30 de ani, cheltuielile publice cu alegerile democratice sunt un mizilic.
În Vrancea, un singur tur de scrutin va aduce aceiași primari și după alegerile locale din 2024. Schimbări se vor produce în localitățile unde nu mai candidează primarii în funcție/ aleși în 2020. În rest, la momentul actual, nu se întrevăd localități unde primarul în funcție să ”tremure” în perspectiva alegerilor locale din 2024, dintr-un singur tur. Doar așa, niște speculații mult prea optimiste din partea unora.