sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăStiri InternePremierul României: avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna...

Premierul României: avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna dintre anii 2022-2023 / Ministrul Energiei: facturile vor rămâne plafonate până la 31 martie

Gazele naturale și energia electrică, două probleme delicate și dificile pentru Guvern, dar și pentru cetățeanul obișnuit. De altfel, tarifele la gaze și electricitate sunt probleme cu care se confruntă tot globul. Iar apropierea iernii dă fiori mari și stârnește și mai multă îngrijorare. În ședința Guvernului de astăzi, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că avem asigurat, deja, un stoc de gaze naturale de 70%, peste graficul estimat de 57% din capacitatea totală de depozitare. La rândul său, ministrul Energiei susține că fluxurile de înmagazinare sunt în parametri normali, iar în luna septembrie vom atinge plafonul minim de stocare de 80%. ”În momentul de față, continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii și am reușit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului, astfel încât să ne asigurăm că avem cantitățile de gaz necesare pentru iarna 2022-2023. Şi sunt convins că, așa cum ne-am asumat, prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanția unei aprovizionări continue în perioada următoare şi putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că, pentru cetățenii țării noastre, pentru economia românească, avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna dintre anii 2022-2023.”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Cât privește energia electrică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că schema de plafonare şi compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie 2023, iar supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători. Nu a spus, însă, în mod concret, cum se va întâmpla. „Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare. (…) Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competența mea.”, a explicat ministrul Energiei. Acesta a precizat că impactul financiar la nivelul Guvernului pentru schema de compensare a facturilor la energia electrică este de 16 miliarde de lei. Inițial, ANRE estimase o sumă de 9 miliarde.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu