Parlamentul European a votat, miercuri, o nouă legislație privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Directiva a întrunit o largă majoritate: 505 voturi pentru, 92 împotrivă, 44 abțineri. Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor. ”Salariile minime din toate țările Uniunii Europene ar trebui să permită standarde decente de viață și de muncă, iar statele membre ar trebui să promoveze negocierile colective pentru salarizare. Legea UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață pentru toți lucrătorii din UE, precum și promovarea progresului economic și social. Acesta este scopul pentru care au fost stabilite cerințe minime pentru adecvarea salariilor prevăzute de legislația națională și/sau convențiile colective. În definitiv urmărim îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim. Noua directivă se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă.”, a transmis eurodeputatul PNL/PPE Gheorghe Falcă.
Potrivit unui comunicat al PE, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. În țările în care negocierea colectivă acoperă mai puțin de 80% din lucrători, statele membre trebuie să stabilească – cu implicarea partenerilor sociali – un plan de acțiune pentru creșterea gradului de acoperire al acesteia.
Statisticile oficiale arată că cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE, 21 din cele 27 de state membre au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective. Acordul ar urma să fie aprobat oficial de Consiliu în această lună. Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei europene. (sursa: Serviciul de presă al PE)
În România, salariul mediu brut a fost, în luna iulie, de 6.405 lei, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.