A doua solicitare de a pune urgent pe ordinea de zi, în dezbaterea Parlamentului, proiectul depus de parlamentarii din Forța Dreptei privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adresată Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. După decizia Curții Constituționale din mai 2022, Parlamentul avea obligația transmiterii proiectului către comisii, spre a fi dezbătut, Curtea nepronunțându-se pe fond ci exprimându-se doar cu privire la necesitatea respectării termenelor aferente parcursului legislativ.
Este exclusiv o chestiune de voință politică, pe care, în mod evident, din tergiversarea introducerii proiectului în circuitul parlamentar, reiese că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR nu o are în ceea ce privește desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Nu există niciun motiv legitim pentru care refuză acest lucru, altul decât lipsa voinței de a soluționa această cerință clară din partea electoratului.
Eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor nu aduce niciun prejudiciu dreptului parlamentarilor (similar cu al oricărui alt contribuabil român) de a încasa o pensie bazată pe contributivitate. În perioada în care desfășoară activități la Parlament, pentru orice deputat sau senator se plătesc contribuții, astfel că la vârsta pensionării va beneficia de pensie bazată pe contributivitate. Indemnizația/pensia specială care face obiectul dezbaterii publice este suplimentară acestui drept, ea fiind creată printr-o prevedere specială care poate fi abrogată, la fel cum a fost și instituită, printr-un vot al Legislativului. (sursa: Forța Dreptei)