Considerat unul dintre cei mai avuţi agricultori din zonă, Teodor Chiş a fost trimis în faţa magistraţilor de procurorii DIICOT Oradea, care îl acuză că a exploatat persoane cu retard sau handicapuri fizice, obligându-le să-l slujească sub teroare. La ferma lui Teodor Chiş, angajaţii erau ţinuţi în cocioabe improvizate. Unii dormeau în anexele grajdului, alţii în camera tehnică, printre şobolani, în condiţii inumane, după cum reiese chiar din fotografiile făcute publice de procurorii DIICOT. În acest timp, „dom’ patron” sau „domnu’ şef”, cum îi plăcea să i se spună, locuia în lux, zic tot anchetatorii.
Pentru 10 oameni sărmani din Bihor, Mureş, Suceava şi Sibiu, persoane cu retard sau handicapuri fizice, viaţa la o fermă de animale a fost un adevărat coşmar, după cum susţin procurorii DIICOT Oradea. Ei au trimis în judecată un fermier din Cheriu, acuzându-l că, vreme de 5 ani, i-a ţinut ca pe sclavi, forţându-i să-l slujească fără bani, de multe ori nemâncaţi şi cazaţi în condiţii mizere pe o exploataţie agricolă, de unde toţi au fugit în final, care cum a putut, mâncând pământul…
Fermierul Teodor Chiş, un bărbat în vârstă de 63 ani din satul Cheriu, comuna Oșorhei, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT în februarie 2020, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Poliţiştii aflaseră despre condiţiile inumane în care bărbatul şi-ar fi ţinut angajaţii, iar la solicitarea lor, în luna septembrie a aceluiaşi an, la fermă a descins şi un echipaj al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor. Controlul a fost unul neanunţat şi s-a lăsat cu sancţiuni. „Nu am întâlnit nicăieri în judeţ situaţia de acolo, angajatorul nu încheiase niciun contract de muncă, oamenii susţineau că li s-au reţinut actele de identitate. A fost întocmit un proces verbal de control, raportul a fost înaintat organelor de anchetă”, susţine şeful ITM Bihor, Marius Rotar.
Materialul integral cu acest subiect, pe PressHUB.