1 Octombrie – zi de sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare a Maicii Domnului prăznuită în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică. Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea: apariția Sfintei Fecioare Maria în fața ascetului Andrei. Această zi celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului.
Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaheme, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”. Acesta este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica astăzi, spre a ne aminti că, prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Amintim că 1 octombrie este și Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Ea a fost stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena. (sursa&foto: crestinortodox.ro)