sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăFocsaniFOTO Amenzi de 60.000 lei și închiderea temporară a activității,...

FOTO Amenzi de 60.000 lei și închiderea temporară a activității, în urma controalelor OPC la 2 restaurante din Focșani

În data de 17.10.2022, în cadrul regionale de control, Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea a efectuat o serie de verificări la două restaurante din municipiul Focşani, în legătură cu modul în care sunt respectate prevederile legale specifice activităţii de alimentaţie publică. În urma controlului, au fost constatate mai multe abateri pentru care operatorii economici au fost sancționaţi contravenţional, fiind aplicate 4 amenzi, în valoare totală de 60.000 lei şi 3 avertismente. De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare/utilizare în cadrul serviciului a produselor alimentare neconforme și au fost propuse măsuri referitoare la încetarea practicilor comerciale incorecte, dar și cea de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni, pentru unul dintre restaurante. Dintre neregulile constatate menționăm:

  • utilizarea unor practici comerciale incorecte, respectiv pregătirea unor preparate şi semipreparate culinare, care ulterior sunt răcite şi păstrate la frigider şi chiar congelator urmând să fie servite, chiar și după câteva zile, drept mâncăruri preparate proaspăt, consumatorii fiind induşi în eroare asupra datei şi modului de fabricare/preparare, contrar aşteptărilor rezonabile ale consumatorilor de a consuma un preparat culinar pregătit pe loc, atunci când aleg să mănânce la restaurant;
  • nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatele culinare pe masa caldă, la minimum 60°C, până la servire;
  • schimbarea stării termice a alimentelor;
  • existența în blocul alimentar a unor produse alimentare pentru care nu se poate face dovada încadrării în data durabilității minimale/data limită de consum, având înscrise doar datele de procesare;
  • identificarea, în spaţiile de depozitare şi preparare, a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită;
  • folosirea unor spaţii frigorifice deteriorate și neigienizate,  cu grătarele ruginite și vopsea exfoliată, chedere murdare;
  • utilizarea unor cuptoare, grill, tăvi, ustensile și suprafeţe neigienizate, în zona gastro (cu urme de resturi de mâncare, grăsimi și mizerie, pete de rugină);
  • existența pavimentului degradat, a pereților și tavanului exfoliate, cu bucăți de tencuială căzute, în blocul alimentar;
  • depozitarea direct pe paviment a alimentelor;
  • neevidenţierea, în listele meniu, a ingredientelor cu potenţial alergen conţinute, conform prevederilor legale.

“În mai multe rânduri, am atras atenţia operatorilor din alimentaţia publică referitor la modul în care respectă drepturile consumatorilor și, implicit, legea, acest domeniu fiind unul deosebit de important. Nu putem tolera ignorarea reglementărilor în vigoare sau chiar derapajele de la lege, viaţa şi sănătatea consumatorilor fiind mai presus de orice interes material al comercianţilor”  – Dumitru Dilă, comisar şef adjunct CJPC Vrancea. (CJPC Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu