În perioada 14-15 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au continuat activitățile pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, în cadrul Campaniei ,,O singură dată, poate deveni mereu!’’, inițiată de către Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea și Asociația de Luptă Antidrog A.M.A. Astfel, aceștia au fost prezenți la patru licee din municipiul Focșani și orașul Odobești, ocazie cu care au fost desfășurate activități informativ-preventive cu peste 300 de elevi și aproximativ 15 cadre didactice, cu scopul de conștientizare a adolescenților asupra riscurilor la care se expun în cazul consumului de substanțe psihoactive.
În cadrul activităților au fost dezbătute mai multe teme, privind motivele pentru care tinerii recurg la consumul de substanțe psihoactive, tipurile de droguri și efectele pe care acestea le au asupra consumatorilor, riscurile asociate consumului, precum și consecințele pe plan social și familial. Elevilor le-au fost prezentate materiale video cuprinzând mărturii ale foștilor consumatori de droguri. Totodată, aceștia au fost informați cu privire la prevederile legislative în domeniul traficului și consumului de droguri. Recomandările adresate tinerilor de către polițiști:
• Fiți foarte atenți, la modul în care vă alegeți cercul de prieteni!
• Atunci când constatați că aceștia au preocupări infracţionale, părăsiți anturajul;
• Fiți puternici, responsabili şi refuzați propunerile prietenilor, dacă acestea au caracter imoral sau ilicit!
• Nu cedați tentaţiei de a încerca drogurile! Prima încercare poate fi un punct de răscrucere în viața voastră, dependenţa putându-se instala chiar de la prima doză;
• Căutați alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, care să vă ofere satisfacţii (muzica, sportul, drumeţiile sau acţiunile de voluntariat);
• Atunci când vă confruntați cu unele probleme în familie, la şcoală sau în societate, nu apelați la consumul de substanțe psihoactive ca o metodă de rezolvare a acestora. Drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus!
Activitățile informativ-preventive vor continua și în perioada următoare. (IPJ Vrancea)