Patriarhul Daniel a vorbit marți despre milostenia discretă care l-a făcut popular pe Sfântul Ierarh Nicolae și care a creat o civilizație a generozității. După ce a oferit mai multe detalii din viața marelui ierarh, Patriarhul României a subliniat că nu doar dărnicia sa a impresionat lumea, ci mai ales discreția cu care Sfântul Nicolae săvârșea faptele de milostenie: „Ajuta și se ascundea, nu dorea să fie văzut și lăudat”.
Milostenia discretă
Moș Crăciun
Nicolae – nume de biruință
Patriarhul a amintit că numele Nicolae, de proveniență greacă, înseamnă „popor biruitor”, adică popor care biruiește răutățile prin bunătate. „Astfel, Sfântul Nicolae este rugător în timpul vieții pentru popor, dar și după trecerea la cele veșnice. El biruiește întotdeauna o situație dificilă și aduce salvare, speranță, o rezolvare a unei probleme dificile. „Sfântul Nicolae este ocrotitorul săracilor, al văduvelor, al orfanilor, al oamenilor aflați în nevoi, dar și ocrotitorul corăbierilor, al marinarilor”, a mai precizat Patriarhul Daniel.
O civilizație a generozității
„De-a lungul secolelor, Sfântul Nicolae a devenit simbolul unei civilizații creștine care are în centrul său dărnicia sau generozitatea învățându-ne pe noi că el a devenit popular nu pentru că a fost învățat, ci pentru că a fost bun și că bucuria sau fericirea izvorăște din dărnicie”, a spus Patriarhul.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnalat că de pe timpul lui Mihai Viteazul – sfârșitul secolului 16 – la București se află mâna dreaptă a Sfântului Nicolae pe care domnitorul a cumpărat-o de la Bari. Cinstita mână se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou. „Prezența mâinii cu care el făcea atâta milostenie a avut ca rezultat intensificarea evlaviei bucureștenilor față de Sfântul Nicolae. Astăzi, în București, există 44 de biserici care poartă hramul Sfântului Nicolae fie primul, fie al doilea sau al treilea”.
„Astfel, orașul care are 44 de biserici închinate lui, Orașul Bucuriei – București, ne arată că omul darnic, milostiv, ajutător este omul care poartă în suflet bucuria harului lui Hristos cel milostiv”, a spus Părintele Patriarh.
Darurile Sfântului Nicolae
Patriarhul a menționat că aproape toți marii domnitori români din Muntenia și din Moldova au zidit câte o biserică având hramul Sfântului Nicolae. De ce? Pentru că în perioada în care el este prăznuit mulți oameni suferă de frig sau de lipsa de hrană și hramurile acestea erau un prilej de a se cultiva dărnicia și generozitatea. „Deci, Sfântul Nicolae a creat o civilizație prin dărnicia sa, o civilizație a generozității, a dărniciei, a milostivirii”, a reiterat Preafericirea Sa. Patriarhul a precizat apoi că Biserica, prin tradiția conform căreia Sfântul Nicolae pune discret daruri în ghete în noaptea de 5 spre 6 decembrie, îi învață de mici pe copii „să fie darnici și milostivi, recunoscători și mulțumitori și să-l iubească pe Dumnezeu ca fiind bunătate”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit la final că aproximativ 800 de mii de români poartă numele Nicolae sau derivate. Preafericirea Sa le-a transmis acestora urări de „ani mulți cu sănătate și mântuire, pace și bucurie” pentru ca să poată urma exemplul ocrotitorului lor spiritual. (sursa: basilica.ro)