miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăEconomicProiect: ajutor de minimis de 3.000 euro pentru cultivarea tomatelor în spații...

Proiect: ajutor de minimis de 3.000 euro pentru cultivarea tomatelor în spații protejate și în 2023

Ministerul Agriculturii propune acordarea unui ajutor de minimis de cel mult 3.000 de euro pentru legumicultorii care cultivă tomate în spații protejate și în anul 2023. Pentru această schemă de sprijin, în proiectul de buget al MADR pe anul viitor este înscrisă suma de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro. Proiectul Hotărârii de Guvern prevede că schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate, cultivate în Ciclul I de producţie şi este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis, să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producţie, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate, să marcheze suprafaţa prevăzută la loc vizibil, cu o placă indicator, să obţină producţia minimă corespunzătoare culturii înfiinţate. De asemenea, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2023, şi să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare şi să obţină tomate care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, condiţie care se verifică conform prevederilor din proiectul de hotărâre.

Producţia minimă prevăzută este de 3.000 kg/1.000 mp, iar valorificarea producţiei se face până la data de 10 iunie inclusiv. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile şi se exprimă sub forma unei subvenţii, iar valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis este de 3.000 euro/1.000 mp/beneficiar. Acesta se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9490 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2022. Detaliile proiectului Hotărârii de Guvern sunt pe site-ul MADR.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu