Coaliția de guvernare pregătește o nouă lege a educației. Proiectul aduce modificări la majoritatea reglementărilor stabilite de actul normativ dezbătut anul trecut, cel inițiat de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. În ceea ce privește învățământul preuniversitar, proiectul coordonat de actualul ministru al Educației, Ligia Deca, prevede că orice liceu, indiferent de clasificare – colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar – ar urma să poată organiza admitere pe 90% din locuri pentru clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență. Iată, mai jos, o parte din articolul noului proiect:
- După absolvirea învăţământului gimnazial, elevii susţin evaluarea naţională. Evaluarea naţională de la finalul clasei a VIII-a constă în probe la disciplinele limba şi literatura română şi matematică, fiind organizată conform unei metodologii aprobate anual prin ordin al ministrului educaţiei.
- Unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu după susţinerea de către elevi a evaluării naţionale.
- 10% dintre locuri, sunt ocupate fără concurs, pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională şi conform opţiunilor exprimate, prin repartiţie computerizată, de către elevi cu dizabilităţi şi/sau CES, şi de către elevi de etnie romă.
- Locurile rămase neocupate după organizarea concursului şi repartizarea în urma acestuia se atribuie pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională, conform opţiunilor exprimate, prin repartiţie computerizată.
Mai multe detalii puteți citi într-un material scris de Hotnews. Este posibil ca proiectul de lege să intre în dezbaterea Parlamentului pe 15 februarie.