vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAdministratiePreședintele CJ Vrancea și primarul Focșaniului propun același tip de proiect privind...

Președintele CJ Vrancea și primarul Focșaniului propun același tip de proiect privind plafonarea salariilor din administrația publică. Cum vor vota consilierii PNL și USR?

Subiectul plafonării salariilor din administrația publică locală a ajuns unul deosebit de fierbinte și disputat în mediul politic vrâncean. Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă (PSD), a adus primul în atenție un proiect de hotărâre în acest sens, însă majoritatea PNL-USR din Consiliul Local nu a fost de acord. Au ieșit mai multe rânduri de dispute verbale, critici și atacuri politice între cele două tabere: Misăilă&PSD pe de o parte, PNL și USR de cealaltă parte. Primarul a hotărât să repună acest proiect pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Focșani ce va avea loc miercuri, 8 februarie. Între timp, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma (PNL), a convocat o ședință extraordinară a CJV, tot pe 8 februarie, cu un singur proiect de hotărâre – cel privind plafonarea salariilor în instituție și în unitățile subordonate Consiliului Județean.

Argumentele inițiatorilor, adică Cristi Misăilă (PSD) și Cătălin Toma (PNL), sunt similare: se invocă respectarea unor prevederi legale, astfel încât salariile angajaților să nu depășească indemnizațiile viceprimarilor Focșaniului, respectiv ale vicepreședinților CJ Vrancea. Cum acestea au fost plafonate la nivelul lunii decembrie 2022, iar de la 1 ianuarie 2023 a crescut salariul minim pe economie (de la care pornește calcularea tuturor salariilor), atunci e clar că salariile unor șefi din administrația publică, în speță din Primăria Focșani și din Consiliul Județean Vrancea, nu se mai pot majora, pentru că ajunseseră, deja, la nivelul (sau foarte aproape) indemnizațiilor viceprimarilor/ vicepreședinților. Și, pentru că reglementările legale stipulează că nu se pot face discriminări (adică nu se pot majora doar unele salarii dintr-o instituție), atunci toate salariile ar trebui să rămână la nivelul actual. Legea-cadru nr. 153/2017 menționează că sistemul de salarizare este reglementat de 9 principii. Printre acestea sunt principiul nediscriminării și principiul ierarhizării, pe verticală și pe orizontală, în cadrul aceluiași domeniu, în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate.

”În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, salariile de bază ale funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Focșani, cabinetul primarului și din cadrul serviciilor publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Focșani, se vor determina prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare aprobați prin hotărâre de consiliu local cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.071 din 4 octombrie 2021. / Nivelul veniturilor salariale se stabilește cu respectarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, și în condițiile prevăzute la articolul 1, fără a depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar al municipiului Focșani, aferent lunii decembrie 2022, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri și cheltuieli.”, se arată în referatul aferent proiectului de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă. Astfel, la calculul salariilor se menține nivelul salariului minim brut de 2.550 de lei.

”În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, salariile de bază ale funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vrancea și din cadrul cabinetelor demnitarilor se vor determina prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare aprobați prin hotărâre de consiliu județean cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 935 din 13 decembrie 2019. / Nivelul veniturilor salariale se stabilește cu respectarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, și în condițiile prevăzute la articolele de mai sus, fără a depăși nivelul indemnizației lunare a funcției de vicepreședinte al consiliului județean aferente lunii decembrie 2022, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri și cheltuieli.”, se arată în referatul aferent proiectului de hotărâre inițiat de președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma. La CJV, calculul salariilor se face de la 2.230 de lei, nivelul salariului minim brut stabilit la sfârșitul anului 2019. De menționat că salariile din administrația județeană au coeficienți mai mari decât cele din administrația focșăneană.

Mai trebuie precizat că modalitatea de calcul a salariilor s-a făcut prin niște acte normative și hotărâri adoptate în anul 2017, atunci când Guvernul României, Consiliul Județean Vrancea și Consiliul Local Focșani erau conduse de PSD. Ședințele de mâine vor avea loc la ora 10:00, la CJ Vrancea, respectiv la ora 11:00, la CL Focșani. Așadar, consilierii PNL și USR trebuie să se decidă cum vor acționa și vota, în consecință, în cele două ședințe. ”Din această dilemă nu putem ieși!”, după cum a zis Farfuridi.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu