În anul 2022, în urma apelurilor la numărul unic de urgență 112, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au intervenit la peste 19.000 de solicitări. În situațiile de urgență, fiecare secundă contează, de aceea polițiștii recomandă să nu se abuzeze de acest număr de telefon dacă nu există într-adevăr un motiv real sau o urgenţă. Serviciul de urgență 112 este destinat cetățenilor și, utilizat responsabil, poate salva vieți. Situațiile temeinic justificate pentru apelarea numărului de urgență 112 sunt cele în care este pusă în pericol viața, integritatea, sănătatea cetățeanului, ordinea publică și proprietatea publică sau privată.
Persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire pot solicita ajutor în situații de urgență printr-un serviciu dedicat, care le permite să relaționeze prin mesaje cu autoritățile. Serviciul este gratuit și se numește SMS 113. Persoana care apelează 112 trebuie să aibă în vedere următoarele reguli:
• să nu intre în panică;
• să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului;
• să declare cât mai concis cele întâmplate;
• să menționeze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv puncte de reper);
• să respecte indicațiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenție;
• să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.
Aspecte legislative:
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență:
• Apelarea abuzivă constă în apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.
• Alertarea falsă constă în alertarea intenționată a Serviciului de urgență 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat.
Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității. (IPJ Vrancea)