sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăPoliticaDe ce România ratează șansa de a atrage investiții importante din Taiwan

De ce România ratează șansa de a atrage investiții importante din Taiwan

De teamă să nu supere China, România ratează oportunitatea de a dezvolta relații economice cu Taiwan, deși tendința UE este să încurajeze schimburile comerciale cu această putere economică asiatică. Din cauza unei interpretări rigide a politicii „o singură China”, România nu permite o reprezentanță de afaceri a Taiwanului la București și nici una românească la Taipei. În timp ce Lituania, Slovacia, Cehia și Polonia s-au remarcat drept statele avangardiste din regiunea Europei Centrale și de Est, care au atras investiții taiwaneze importante în ultimii cinci ani, România înregistrează schimburi economice modeste, spre coada clasamentului european.

UE și Taiwan au dezvoltat relații solide și o cooperare strânsă într-o gamă largă de domenii. Mai exact, investițiile UE în Taiwan au atins 54,9 miliarde de dolari, reprezentând peste 50% din investițiile străine directe în Taiwan, potrivit unui comunicat al Reprezentanței de Afaceri a Taiwanului la Bratislava, transmis PRESShub. În același timp, România a investit doar aproximativ 400.000 de euro în Taiwan. Relația dintre UE și Taiwan este întărită de faptul că împărtășesc valori comune, cum ar fi democrația, statul de drept și drepturile omului. Taiwan este un actor asiatic care susține ordinea internațională bazată pe reguli liberale, iar această poziție a sa pe scena internațională l-a transformat într-un actor mai vizibil în timpul războiului ruso-ucrainean, perioadă în care regimurile autoritare din Rusia și China contestă puternic ordinea liberală. Entitate căreia i se refuză statalitatea de către China, Taiwan s-a poziționat ferm pro Ucraina față de agresorul rusesc.

Proaspăt întors dintr-o delegație în Taiwan, parlamentarul Cătălin Teniță (REPER) a explicat că, înainte de această vizită, a cerut expres un punct de vedere din partea MAE cu privire la relațiile economice și culturale dintre România și Taiwan. Cum ar fi, de pildă, situația importurilor și exporturilor, investițiilor directe bilaterale, schimburilor culturale, precum și orice alte informații care i-ar fi utile în această vizită și nu a primit niciun fel de răspuns din partea MAE. ”România este foarte agresivă în a defini politica «o singură Chină» în termenii Chinei. MAE este condus de niște comuniști. Este o tradiție de a păstra o poziție pro chineză în condițiile în care toți partenerii noștri strategici au adoptat o altă politică față de Taiwan. Am cerut date de la MAE câte firme din Taiwan există în România, iar ei ne-au răspuns că nu există Taiwan”, a explicat Cătălin Teniță pentru PRESShub.

Articolul integral pe acest subiect îl puteți citi pe PRESShub. (foto: Wikipedia)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu