Paștele anunță că Dumnezeu a vizitat pământul în persoana lui Isus Cristos, care i-a învățat, i-a mângâiat și i-a vindecat pe oameni și, deși a fost judecat și ucis pe nedrept, a înviat din morți a treia zi. Învierea lui Isus a arătat care este scopul vieții umane – suntem creați pentru veșnicie. Desigur, chiar și înainte de învierea lui Cristos, omenirea credea că există viață după moarte, dar după acest eveniment deosebit din Noaptea Mare a Paștelui am primit cu toții o dovadă puternică a speranței, care se împlinește în cuvintele lui Isus: „Eu sunt învierea și viața. Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi în veci” (Ioan 11,25).
Acest mister al credinței noastre este extrem de important, pentru că de el depinde destinul nostru veșnic! Potrivit apostolului Paul, „în speranță suntem deja mântuiți” (Romani 8,24). Mă îndrept spre fiecare dintre dumneavoastră pentru a vă exprima bucuria pascală „pentru ziua pe care a făcut-o Domnul” și pentru a vă invita să vă bucurați și să veseliți în ea (cf. Ps.118,24), unind glasurile în cântarea de laudă a Bisericii: Aleluia!
Vă adresez cu mare bucurie această invitație și vă urez fericirea lui Cristos Înviat când încă răsună „aleluia” Paștelui, anunțând această mare sărbătoare care este Duminica Învierii Domnului, a cărei sărbătoare durează cincizeci de zile până la Rusalii și care ne invită să trăim originalitatea radicală a creștinismului, pentru a experimenta în ce măsură „suferințele timpului prezent nu se pot compara cu gloria viitoare care ni se va revela” prin înviere, așa cum ne asigură Sfântul Paul (Romani 8, 18). Acesta este motivul pentru care Cristos și Evanghelia sa sunt „Veștile bune” care ne fac fericiți, pentru că ne schimbă viața, și ne fac mesagerii unei bucurii pe care lumea nu o poate gusta.
Sărbătoarea Paștelui este ca o singură zi, ca o mare lumină care ne anunță că Isus Cristos, venit din cer în universul oamenilor, a intrat în întunericul acestei lumi și întunericul a devenit lumină. El ne spune: „Am înviat și acum sunt mereu cu tine”, „mâna mea te susține”. Învierea Sa este un eveniment unic în istorie și, în același timp, un mister al credinței; este o taină de viață și de bucurie pentru cei care în botez au murit și au înviat împreună cu El.
Cristos a înviat! Cu adevărat, El a înviat!
† Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București
(sursa și textul integral: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București)