În preajma sărbătorilor pascale, echipa Directoratului îndeamnă la prudență în situațiile când primim mesaje prin sms, aplicații de mesagerie, e-mail sau prin social media, mai ales când acestea conțin link-uri sau atașamente! Anul trecut, în aceeași perioadă, infractori cibernetici au lansat o campanie de infectare cu #malware de tip troian bancar. Utilizatori de terminale mobile din România au fost vizați prin intermediul unor mesaje-capcană venite pe telefon: https://www.dnsc.ro/citeste/analiza-apk-voicemail-android-malware-propagat-sms
Așa cum se poate observa din imaginile atașate, aceste mesaje erau special concepute de atacatori pentru a determina potențiala victimă să acceseze link-ul prezent în mesaj, și, ulterior, să instaleze o aplicație malițioasă. Textul corespondent era unul într-o limbă română cu greșeli evidente și anunța utilizatorul că are un mesaj vocal, iar pentru a-l asculta trebuie să facă click pe acel link.
Ulterior, pentru a putea asculta mesajul, potențiala victimă era invitată mai apoi să descărce și să instaleze în terminalul mobil o aplicație de tip APK, care funcționa exclusiv pe #Android. După instalarea aplicației-capcană, atacatorii aveau acces complet la dispozitivul victimei și puteau extrage date în voie. În realitate, mesajul audio sau video nu exista, acesta fiind doar un pretext afișat de atacatori pentru a convinge utilizatorul să execute acțiunea, mizându-se pe curiozitatea acestuia.
Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute și scanați-le, atunci când aveți suspiciuni, cu o soluție de securitate! (Directoratul Național de Securitate Cibernetică)