Discuții, astăzi, între președinții federațiilor sindicale din învățământ și ministrul Educației, Ligia Deca, în timpul desfășurării grevei de avertisment. Ulterior, sindicaliștii au discutat cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele PSD, Marcel Ciolacu. Rezultatele acestor discuții au fost doar o înșiruire de promisiuni și de bune intenții, nimic concret.
După discuția de la Ministerul Educației, sindicatele și ministerul au emis un comunicat comun, cu generalități. ”Creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei. În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/ 16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023.”
De asemenea, nici după discuțiile cu liderii coaliției de guvernare, sindicatele din învățământ nu au venit cu declarații optimiste. ”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei. Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate.”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret. ”Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă general. Este voinţa oamenilor, mandatul nostrum este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se rezolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face.”, a spus și preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu. În concluzie, cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ vor fi în grevă generală, începând de luni, 22 mai.