vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiPSD și PNL Vrancea, între frământările interne și ascensiunea AUR. Jocurile de...

PSD și PNL Vrancea, între frământările interne și ascensiunea AUR. Jocurile de culise și calculele politice ar putea fi date peste cap anul viitor

PSD și PNL sunt la guvernare și conduc, în majoritate covârșitoare, administrația publică din România, la nivel național, județean și local. Opoziția este firavă și nu reușește, din diverse motive, să dea lovituri politice importante. Gălăgia și scandalurile provocate de AUR mențin o stare de tensiune, însă zgomotele nu pot fi echivalente cu încrederea, profesionalismul sau buna-credință.
În Vrancea, pare că nimic nu-i deranjează pe cei de la PSD și PNL. Își văd de interesele lor și își mai aruncă săgeți așa, în joacă, mai mult pe persoane decât pe partide. Și, deși totul merge lin spre anul electoral 2024, situația politică județeană pare că se află într-o nebuloasă (dincolo de faptul că politicienii de la putere sunt, în mare parte, rupți de realitatea cotidiană). Aparent, lucrurile s-ar îndrepta spre un deznodământ electoral fără surprize și fără schimbări importante față de starea actuală. Dar aroganța face victime (și în politică).
PSD are, în Vrancea, cei mai mulți primari și consilieri. A avut alegeri interne de curând, așa că nu ar fi motive de zbateri interne. Însă animozitățile (eufemistic vorbind) personale nu au dispărut. Și nici comportamentele actorilor principali (președintele organizației, Nicușor Halici, și prim-vicepreședintele Cristi Misăilă) nu s-au schimbat. Halici și Misăilă nu și-au schimbat nici sentimentele reciproce. Ambii se cred cei mai buni, cei mai tari, cei mai … cei, după modelul Oprișan. De altfel, nici Oprișan nu stă degeaba și bagă fitile, că are și loc de așa ceva. Pesediștii din teritoriu simt că sunt multe în neregulă în organizație și nu știu la ce căruță să tragă (în afară de propria căruță). Se așteaptă, încă, o lumină călăuzitoare de la București, dar centrul are propriile probleme și interese. Cum se mișcă Ciolacu, ce va face Grindeanu, cum vor acționa Stănescu și Firea, Tudose stă în expectativă … și altele asemenea.
PNL Vrancea ar trebui să fie în cea mai fericită ipostază. Are un număr mare de primari și consilieri, are președinte de consiliu județean, dar și câțiva șefi de instituții. Ce mai, poziție favorabilă pentru noi succese electorale în 2024. Însă, pe lângă problemele naționale și imaginea șifonată, peneliștii vrânceni nu stau chiar pe roze. Se declară convinși că șeful lor va câștiga un nou mandat de președinte al CJ Vrancea, deși stă într-un castel de nisip. Primarii spun că nu vor avea probleme. Însă și ei recunosc că au o nucă tare pe care nu reușesc să o spargă: Primăria Focșani. La Focșani, însă, problemele vin tot din interior: unii peneliști au făcut opoziție la vedere față de Misăilă&comp, alții au preferat … altceva; strategie de acțiune politică unitară nu există; animozitățile personale se remarcă în discuțiile interne și mai ies la iveală pe rețelele de socializare (pe conturi false, bineînțeles); președintele Toma nu le-a dat nicio direcție clară de acțiune și îi duce pe toți cu vorba; opiniile și acțiunile politice de opoziție față de Misăilă și PSD durează până la negocierile dintre Toma și Misăilă. Toate par să ducă la concluzia că există o înțelegere (cel puțin tacită) ca rezultatele alegerilor locale din 2024 să aibă rezultate similare celor din 2020: Cătălin Toma (PNL), președinte al Consiliului Județean Vrancea, Cristi Misăilă (PSD), primarul municipiului Focșani. Restul nu mai contează cum se aleg/ împart.
O astfel de înțelegere politică ar putea merge șnur dacă nu ar exista factorul perturbator AUR. La momentul actual, partidul condus de George Simion (care a copilărit prin Vrancea) este în ascensiune. Nu se știe pe ce poziții se va situa anul viitor, dar, momentan, se află în situația de a încurca multe jocuri politice. AUR și-a crescut numărul de membri și de susținători. Procentele din sondaje îi dau cu scoruri mari, îngrijorătoare pentru partidele de la putere (mai ales pentru PNL). Chiar și în cazul în care ar staționa pe procentele actuale, candidații AUR vor da peste cap multe calcule. Cei care vor avea cel mai mult de pierdut sunt primarii și președinții consiliilor județene. Votul negativ îi afectează direct pe cei în funcție. Dacă vor fi mulți focșăneni nemulțumiți care vor vota în 2024, atunci procentul pe care se bazează Misăilă și PSD va scădea simțitor. Dacă mulți vrânceni nemulțumiți vor vota, atunci președintele CJ Vrancea nu se va mai putea baza pe activiștii proprii și jocurile de culise. Nu înseamnă că vor câștiga candidații AUR, însă cu siguranță voturile pentru Misăilă și Toma nu vor fi cele optimist estimate acum. Depinde de candidații tuturor partidelor, de modul cum se vor prezenta în alegeri, de cum vor face campanie, de contextul local și cel național de la momentul respectiv. Mai sunt circa 16 luni până la alegerile locale, perioadă în care se pot întâmpla și schimba multe. În anumite locuri, pot ”mușca” voturi importante și USR și Forța Dreptei. Așa că, orice calcul politico-electoral de acum este cel puțin prematur. Vedeți ce era Liviu Dragnea la începutul anului 2019 și unde a ajuns la sfârșitul lunii mai a aceluiași an. Iar acum, ce mai este?

ARTICOLE SIMILARE


- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu