Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, s-a „aruncat” pe subiectul „azilelor groazei”, pornit săptămâna trecută la nivel național, după descinderile de la căminele de bătrâni din Ilfov. A promis controale la „sânge” la toate centrele sociale din județ și a pornit la drum. Luni și marți, prefectul a vizitat câteva centre sociale ce aparțin instituțiilor statului (primăriii, DGASPC), nefiind descoperite ”probleme grave”.
Astăzi, însă, prefectul a descins la un cămin pentru bătrâni înființat în urmă cu mai bine de 10 ani de Crucea Roșie Vrancea. Halici a luat după el o echipă alcătuită din directori / șefi de instituții: Poliție, ISU, DSP, DSV, AJPIS etc. Și, după modelul văzut la televizor acum ceva ani, prefectul a intrat, impetuos, în toate încăperile așezământului. A deschis ușile, și-a dat cu părerea, a arătat cu degetul, a făcut retorică, a pufnit … ce mai, cum făcea Popescu autointitulat Piedone printre tarabele din București, în calitate de comisar OPC. În periplul său prin cămin, prefectul a găsit prea multe paturi într-o cameră, pete de mucegai pe unii pereți, o fosă care se scurgea pe un teren, mâncare de la catering care nu era în frigider sau într-o cameră caldă, medicamente expirate, ulei expirat și un miros înecăcios. ”Mă trec fiori, mă trec nervi și nu-mi revin din șoc. E crâncen”, spunea prefectul Halici. De precizat că descinderea de la căminul pentru bătrâni al Crucii Roșii de la Vârteșcoiu a fost filmată și transmisă în direct pe pagina de Facebook a lui Nicușor Halici (AICI).
Dincolo de o serie de probleme / nereguli / neajunsuri, chiar posibile ilegalități (s-a spus că respectivul centru nu ar avea autorizațiile necesare, deși funcționează de peste 10 ani!?!?), care există, cu siguranță, în multe astfel de centre rezidențiale, iese în evidență, totuși, acest spectacol de piață, transmis în direct pe Facebook. Nu am văzut live-uri de la controalele de luni și marți. În schimb, astăzi, controlul a fost în direct, cu șefi de instituții plus câțiva ziariști prezenți. Dacă dăm ochii peste cap la centrul de la Vârteșcoiu, atunci dacă am fi ajuns la centrele din Ilfov, săptămâna trecută, cădeam lați chiar la intrare. Sigur că problemele trebuie remediate cât mai repede posibil, dar de ce au fost descoperite abia acum? Și de ce trebuie ”îmbrăcată” situația (numai acolo unde se vrea) într-un fel de show tv/ online? Oamenii aceia (nu doar bătrânii, ci și copiii și adulții cu diverse probleme, găzduiți în astfel de centre) au nevoie de empatie, îngrijire, vorbă bună, răbdare, medicamente, mâncare, adică soluții și măsuri concrete, care să-i ajute. Așteptăm concluziile și măsurile …