sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAdministratieBugetarea participativă, un instrument prin care cetățenii se pot implica în dezvoltarea...

Bugetarea participativă, un instrument prin care cetățenii se pot implica în dezvoltarea localităților

În lunile mai și iunie 2023, s-a derulat o campanie de advocacy privind importanța bugetării participative în județul Vrancea. Scopul campaniei de ADVOCACY este atât promovarea documentului publică privind bugetarea participativă cât și asumarea acestui document de către Consiliul Județean Vrancea. Există o mare deschidere din partea Consiliului Județean Vrancea privind acest proiect, prin implementarea procesului de bugetare participativă în întâmpinarea nevoilor comunității vrâncene.
Proiectul propune, ca instrument în bugetarea participativă, crearea platformei, care îndeamnă implicarea cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității. La baza procesului de bugetare participativă stă documentul de politică publică, care a fost supus consultării și dezbaterii în cadrul unor întâlniri interactive desfășurate în luna mai și iunie. Mai exact, documentul de politică publică, detaliază următoarele aspecte:
1. Definirea conceptului de politică publică – cuprinde următoarele elemente comune: procesul de luare a deciziilor, interesele publice, implementarea și evaluarea și politică publică, care acoperă o gamă largă de domenii.
2. Definirea problemelor, care pot fi definite că lipsa accesului la anumite facilități, servicii, instituii publice, resurse, informație și altele, resimțite de un număr cât mai mare de locuitori din acea regiune.
3. Scopul și obiectivele politicii publice:
-Scopul este creșterea gradului de transparentă în gestionarea banului public, implicarea cetățenilor în viața publică a dezvoltării comunității.
-Obiective generale: îmbunătățirea comunicării dintre cetățeni și autorități și garantarea accesului la informații a tuturor cetățenilor.
-Obiective specifice: îmbunătățirea transparenței administrației publice, încurajarea implicării cetățenilor în luarea deciziilor, creșterea cererii de responsabilizare din partea liderilor locali și creșterea nivelului de încredere între guvernarea la nivel județean și populație.
4. Beneficiarii politicii publice în domeniul bugetării participative, la nivelul județului Vrancea, sunt:
a. Cetățenii județului Vrancea, care se implică în toate fazele procesului de bugetare participativă.
b. Organizațiile non-guvernamentale active la nivelul județului Vrancea, care cunosc și se implică în problematica dezvoltării județului.
c. Sindicatele.
d. Diferite niveluri ale Instituțiilor Publice Locale.
e. Consiliul Județean Vrancea.
5. Etapele bugetării participative:
a. Obținerea sprijinului politic pentru implementarea și derularea întregului proces.
b. Stabilirea procedurilor de lucru.
c. Promovarea mecanismului de bugetare participativă în rândul cetățenilor;
d. Asigurarea în cadrul instituției publice a unei capacități suficiente de lucru cu publicul.
e. Cooptarea cetățenilor în derularea procesului.
f. Corelarea dintre bugetarea participativă și planificarea strategică și financiară din cadrul instituției publice.
6. Plan de acțiune privind bugetarea participativă, care cuprinde următoarele etape: planificare și pregătire, sensibilizare și educație, culegere de idei, elaborare și revizuire propuneri, votul comunității, punerea în aplicare și monitorizare
Aceste aspecte au fost discutate în mod interactiv și în cadrul rețelei tematice cu participanții de la toate întâlnirile de instruire/ de grup. Organizația REDI și Consiliul Județean Vrancea îndeamnă cetățenii să se implice în mod activ în prin accesarea platformei: https://bugetareparticipativavrancea.ro/
Coordonator Rețea tematică-Diana Bratosin, nr. contact 0742 606397. (comunicat de presă)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu