Examenul național de bacalaureat, sesiunea august 2023, începe miercuri, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 17 august, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar vineri, 18 august, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării.
La nivelul județului Vrancea, s-au înscris la bacalaureat 492 de candidați, care vor susține probele scrise în 2 centre de examen.
Confrm datelor Ministerului Educației, la acest examen s-au înscris peste 33.900 de candidați. Este cel mai mic număr de candidați din ultimii 18 ani. Pe de altă parte, este prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată. Iată, mai jos, calendarul examenului:
- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale
Odată cu această sesiune, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. În sesiunile iunie – iulie 2022 și iunie – iulie 2023 ale examenului național de bacalaureat, respectiv ale evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. (sursa: Ministerul Educației)