sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAdministratieBani pentru consiliile județene, pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor

Bani pentru consiliile județene, pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor

Ministerul Mediului a lansat programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Programul va fi deschis pe data de 8 septembrie și va dura două luni. “Acest program vine în completarea programului Rabla Clasic, în completarea programului Rabla Plus şi, mai nou, Rabla Local, practic va asigura transportul elevilor spre şcoală şi înapoi către locuinţele lor, urmărind să transforme comunităţile noastre în unele din ce în ce mai verzi. Bugetul alocat acestui program, finanţat exclusiv din Fondul pentru Mediu, este de 300 de milioane de lei. Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică. (…) Programul va începe efectiv la data de 8 septembrie. Până atunci, consiliile judeţene, împreună cu autorităţile publice locale ar trebui să pregătească documentaţiile de finanţare. Va fi deschis timp de două luni, între 8 septembrie şi 8 noiembrie. Depinde foarte mult ce cumpărăm. Dacă ne referim la autobuze electrice, acestea au o valoare mai mare. Un astfel de microbuz exclusiv electric poate să depăşească valoarea de un milion de lei. Cu alte cuvinte, 300 de milioane de lei ar putea să finanţeze sub 300 de astfel de microbuze. În acelaşi timp, în măsura în care se vor achiziţiona alte tipuri de autovehicule din gama celor plug-in hybrid sau GNC, preţul acestora va fi mai mic. Costul unei staţii de încărcare îl cunoaştem, este undeva la 6.000 de lei pentru fiecare punct de încărcare”, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Beneficiarii acestui program sunt unitățile administrativ-teritoriale mari, precum consiliile județene și sectoarele municipiului București. Finanțarea microbuzelor electrice este sută la sută din fondurile pentru mediu, contribuția UAT-urilor fiind zero. ”Pentru UAT-uri cu mai puţin de 40.000 de elevi finanţăm maxim 7 milioane de lei. Între 40.000 şi 60.000 finanţăm maxim 15 milioane de lei şi pentru UAT-uri cu un număr mai mare de 60.000 de elevi, putem finanţa o valoare maximă de 25 de milioane de lei. Finanţarea este integrală. Cu alte cuvinte, UAT-ul nu va trebui să pună niciun leu la această aplicaţie. Vom finanţa microbuze electrice, microbuze plug-in hybrid, precum şi cele alimentate cu GNC. De asemenea, vom putea finanţa staţii de reîncărcare”, a precizat ministrul Mediului.
Microbuzele electrice achiziționate prin acest program trebuie să aibă o autonomie de minim 200 de kilometri. Pentru microbuzele plug-in hybrid, autonomia trebuie să fie de minim 50 de kilometri pentru puterea electrică. (foto: arhivă)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu