Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară. Planul are ca scop creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ și este rezultatul consultărilor dintre echipele tehnice ale instituțiilor semnatare, cu atribuții în domeniu, derulate în perioada 30 august – 5 septembrie 2023. Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia–Elena Intotero, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Lavinia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Potrivit unui comunicat al MAI, planul are ca elemente prioritare creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență. “Continuăm aplicarea deciziilor anunțate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creșterea siguranței în școli, o atenție specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în școli și fenomenului de bullying și violență. Sunt realități care până acum nu au fost abordate structurat. Am luat inițiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educație, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competențele putem aborda cu succes acest plan. Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcții, care indică responsabilități clare pentru fiecare instituție.”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, planul adoptat la nivel guvernamental prevede elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul. În procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi. Referitor la propunerea de testare antidrog a elevilor, autoritățile vor pregăti un sistem în aşa fel încât atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări, numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea. „În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor astăzi, am semnat un Plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară care include iniţiativa de a elabora un cadru legislativ pentru această testare. Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Educaţiei cu Ministerul Sănătăţii, cu alte entităţi care au responsabilităţi în această zonă, vor gândi un sistem în aşa fel încât atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evident evitând stigmatizarea. Trebuie să privim fiecare copil care are o problemă de dependenţă, ca pe un copil care are nevoie de ajutorul nostru. Dependenţele sunt boli şi atunci ele trebuie tratate ca atare şi trebuie acordat tot sprijinul pentru ca un incident de acest tip să nu însemne limitarea orizontului unui tânăr.”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca.