vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăPanciuConcurs Interjudețean de mărţişoare la Panciu

Concurs Interjudețean de mărţişoare la Panciu

Vineri, 3 martie 2017, Casa Orășenească de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu a găzduit cea de-a VII-a ediție a Concursului Interjudetean de mărţişoare „Firul alb şi firul roşu – Între tradiţie şi inovaţie”, inițiat de Cercul de Artă Textilă din cadrul Clubului Copiilor Panciu și organizat împreună cu Primăria Orașului Panciu, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu și Palatul Copiilor Focșani, alături de Școala Gimnazială Movilița (profesor Gherghina Blaj) și Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu (profesor Liliana Popa), sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.

            „Concursul își propune lărgirea orizontului educaţional pentru elevii din mediul rural, dezvoltarea imaginaţiei şi creativităţii în domeniul artistic, păstrarea tradiţiilor şi transmiterea mesajului artistic generaţiilor următoare, cultivarea abilităţilor de comunicare în relaţiile interpersonale, precum și valorificarea materialelor reciclabile“, precizează maistrul instructor Lenunța Panaete, de la Cercul de Artă Textilă din cadrul Clubului Copiilor Panciu.

            Au fost jurizate peste 320 de lucrări provenite de la elevii care frecventează cercurile de profil din cluburile şi palatele copiilor din județele: Dolj, Sălaj, Harghita, Prahova, Cluj, Constanța, Bacău, Covasna și Vrancea.

            Concursul s-a desfășurat pe trei secţiuni: Mărţişoare tradiţionale (tehnică, materiale şi format la alegere); Mărţişoare din materiale reciclabile (tehnică, materiale si format la alegere) și Mărţişoare neconvenţionale (tehnică, materiale si format la alegere) La fiecare secţiune, lucrările au fost evaluate pe categorii de vârstă.  Mărțișoarele au fost expuse în Sala Mare a Casei de Cultură „Mihai Eminescu“.

            În cadrul festivității de premiere, au fost acordate diplome – locul I, II, III şi menţiune – la fiecare categorie de vârstă şi secţiune, precum şi diplome de participare pentru profesorii coordonatori.

            Premierea câștigătorilor a fost precedată de un program artistic susținut de:

  • elevii clasei pregătitoare A – Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ – coordonați de învățătoarea Anișoara Vizitiu;
  • elevii claselor I – Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ – îndrumați de învățătoarele Gabriela Duță și Valentina Dună;
  • elevii clasei a II-a – Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ – pregătiți de învățătoarea Dorina Pricop;
  • Grupul folcloric „Româncuțele“, de la Clubul Copiilor Panciu, îndrumați de Maria Cristescu.

            De asemenea, Clubul Copiilor Panciu contribuit la realizarea decorului, prin expoziția de tapiserii tradiționale. În cadrul aceluiași eveniment, a fost vernisată și o expoziție de desene, dedicată zilei de 8 Martie, cu lucrări realizate de învățătorul Costică Zbârciog.

            Primarul Iulian Nica a felicitat inițiatoarea proiectului și a evidențiat importanța promovării tradițiilor de Mărțșor.

            O felicit pe doamna Lenuța Panaete pentru faptul că, prin intermediul concursului «Firul alb și firul roșu», duce mai departe această tradiție, că reușește să stimuleze creativitatea copiilor din județ și din țară pentru realizarea unor mărțișoare  cu totul și cu totul deosebite.  Felicit, de asemenea, întreg colectivul Clubului Copiilor din Panciu – pentru munca, deloc ușoară, de promovare a tuturor tradițiilor și obiceiurilor românești, într-o perioadă în care tânara generație are nevoie de sprijin și îndrumare pentru a cunoaște, înțelege și promova adevăratele valori culturale! Vreau să vă asigur încă o dată de întreg sprijinul meu, al Primăriei Orașului Panciu, pentru toate proiectele dumneavoastră! De asemenea, vă asigur că nu voi renunța la ideea ca, pe viitor, acesta să devină un concurs național. Ar fi o încununare a muncii dumneavoastră și a bunei colaborări existente între Clubul Copiilor Panciu, Primăria Orașului Panciu și Casa de Cultură «Mihai Eminescu», instituții care susțin și promovează valorile autentice românești!“, a declarat primarul Iulian Nica.

            Edilul-șef a primit, din partea Clubului Copiilor Panciu, o Diplomă de excelență pentru promvarea educației estetice și păstrarea tradițiilor. Diplome de excelență au mai fost acordate inspectorului școlar Mihaela Simion, directoarei Casei de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu, Camelia Ciobotaru (președintele juriului), directoarei Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu, profesorilor: Maria Cristescu și Adriana Chelaru (Clubul Copiilor Panciu), Gabriela Duță, Valentina Dună, Dorina Pricop și Anișoara Vizitiu (Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ Panciu);  Loreta Gherghinoiu și Gherghina Blaj (Școala Gimnazială Movilița), Andra Diaconu și Diana Țopa (Școala Fitionești), Doina Dumitru (Școala Mănăstioara – Fitionești) și Gabriela Manolache (Grădinița Crucea de Sus – Panciu)

            Și în 2017, Concursul Interjudețean „Firul alb și firul roșu – între tradiție și inovație“ a făcut parte din seria activităților de sustenabilitate ale proiectului cu finanțare europeană „Tradiție și spiritualitate pănceană – Proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS 18649“

 

 

Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu