Înscrierile la această competiție gratuită pentru elevi și profesori sunt deschise între 12
septembrie și 9 octombrie. Concursul se adresează elevilor înscriși în ciclul de învățământ gimnazial și liceal (clasele V-XII), care își doresc să învețe de la 0 limbajul de programare Java, cel mai căutat limbaj de programare din lume. Chiar dacă nu au mai programat până acum, aceștia se pot înscrie în echipe de 3 membri: 2 elevi (din același ciclu de învățământ) și un profesor coordonator. Tema de anul acesta este Aplicații Educative pentru copiii cu nevoi educaționale speciale. Participanții din acest an sunt provocați să-și folosească creativitatea și abilitățile de programare pentru a face o diferență în viețile copiilor cu nevoi educaționale speciale, gândindu-se la provocările cu care se confruntă acești copii și la modul în care aplicația lor i-ar putea ajuta să le depășească.
Înscrierea durează doar 2 minute și se face accesând link-ul: https://adfaber.org/alice/. De ce participă elevii la competiția națională ”Învață să programezi cu Alice”
Java este cel mai utilizat limbaj de programare la nivel mondial și unul dintre cele mai cerute de pe piața muncii. Elevii participanți la competiție au oportunitatea de a învăța sau de a exersa noțiunile de bază ale programării în Java și pot crea lecții interactive, adevărate “lumi’’ virtuale, cu personaje create de ei, chiar dacă nu au mai programat până acum. Abilitățile pe care le dezvoltă aceștia prin participarea la Alice sunt foarte căutate pe piața muncii și pot fi aplicate în mai multe domenii. Iată cele mai importante abilități pe care le pot dobândi: creativitate, programare, munca în echipă, managementul proiectului și timpului, dezvoltarea gândirii de tip ”problem solving”, dezvoltarea competențelor de game development și crearea animațiilor. Totodată, tema competiției îi provoacă pe elevi să iasă din zona de confort și să creeze o aplicație educativă prin care să îi ajute pe copiii cu nevoi educaționale speciale. În acest mod, elevii vor deveni mai conștienți de diversitatea societății și de importanța incluziunii și adaptabilității în educație. Această temă nu numai că îi va ajuta pe elevi să dezvolte aptitudini tehnice și interpersonale, dar îi va și sensibiliza față de nevoile altora,
contribuind la formarea lor ca cetățeni responsabili și empatici.
Iată ce spune Stir Cezar Alexandru, unul dintre câștigătorii ediției 2022: „Această competiție
ne-a ajutat foarte mult, deoarece am văzut cum este să lucrezi în echipă. Este foarte important să lucrezi într-o echipă și să înveți cum să gestionezi sarcinile fiecărui membru în mod individual, cum este să lucrezi contra cronometru la un proiect mai amplu și să depășești toate problemele cu care te confrunți pe parcurs. Am reușit să evoluăm în programare.”
ADFABER.org este organizația nonprofit care ajută elevii și profesorii din școlile de stat să își
dezvolte competențele digitale. Organizează anual proiecte care contribuie la adoptarea
tehnologiei în procesul educațional și contribuie la formarea elevilor în domenii IT.
Filiera educațională a Oracle, numită Oracle Academy, dorește să ajute la dezvoltarea educației tehnologice și să o facă accesibilă elevilor din întreaga lume oferindu-le acces la informații, inovație, îmbunătățirea abilităților și la diversitatea domeniilor tehnologice. De asemenea, oferă un portofoliu complet de software, curriculum, tehnologie asistată și cursuri de formare, ajutor și resurse de certificare a instituțiilor de învățământ din 110 țări. (comunicat de presă)