Culesul strugurilor este în plină desfășurare, producția este bună, chiar foarte bună în unele podgorii, și toată lumea ar trebui să fie mulțumită: producătorii, că au recoltă bună, de calitate, procesatorii, că au materie bună pentru vinuri de calitate. Ar putea fi o situație aproape ideală, dacă nu ar apărea, de fiecare dată, o problemă ”tradițională” (cel puțin în Vrancea): prețul de achiziție a strugurilor.
Se știe că Vrancea este județul cu cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie și, totodată, cu numărul cel mai mare de proprietari de culturi viticole. Sunt foarte multe familii vrâncene care trăiesc de pe urma recoltelor de struguri: își plătesc facturile, își cumpără cele necesare în gospodărie, își țin copiii la școală ș.a.m.d. cu banii pe care-i obțin din vânzarea strugurilor. Iar munca nu e deloc una ușoară și ieftină când vorbim de vița de vie. Iată de ce este absolut necesar ca podgorenii să reușească să-și vândă strugurii la un preț bun, pe măsura eforturilor depuse.
Deși toate s-au scumpit, auzim și în 2023 de prețuri de achiziție de 90/95 de bani sau 1 leu/ kilogramul de struguri, la unele MAT-uri din județ. Ca acum 20 de ani!!! Cum ar putea un proprietar de viță de vie, cu unul sau câteva hectare, la care a muncit din greu, să aibă satisfacția financiară a muncii sale la un astfel de preț? Nu-și acoperă nici munca, nici cheltuiala, ce să mai vorbim de un mic profit! ”Am muncit cu familia, de dimineață până seara, la cele două hectare și jumătate de vie pe care le am. Ne-am chinuit, că avem nevoie de bani să mai luăm ceva pentru casă, mai ales lemne pentru iarnă. Însă când am văzut că mi se oferă tot un leu și chiar mai puțin pe kilogramul de struguri, m-am luat cu mâinile de cap. Nu știu ce o să fac.”, ne-a spus un podgorean din Cotești. ”Eu lucrez mai bine de 10 hectare. Cu efort din partea mea, cu ceva mecanizare, mă duc cheltuielile la circa 10.000 de lei la hectar. Plus că mă costă și recoltatul. Ce să fac cu un leu pe kilogramul de struguri?”, ne-a spus un viticultor din Odobești. ”Poate că multă lume nu știe exact ce înseamnă lucrările la cultura de viță de vie. Arat, prășit, legat, tăiat, normat, lăstărit, dar și tratamente, fertilizare, chiar irigare, e mult de muncă și e o cheltuială mare în decursul unui an. Vă dați seama că un preț de un leu, sau chiar sub un leu pe kilogramul de struguri, nici măcar nu acoperă tot efortul. Nu-mi explic de ce se încăpățânează unii procesatori să anunțe prețuri de achiziție ca acum 20 de ani. Dar cheltuielile mai sunt ca acum 20 de ani?”, ne-a mai spus un podgorean din zona Panciu. Potrivit celor care se ocupă de cultivarea viței de vie, un preț cât de cât mulțumitor pentru kilogramul de struguri ar fi de cel puțin 1,5 lei.