Profesoara de muzică Ana Maria Rusu a primit recunoaștere internațională și a fost inclusă în topul 50 mondial al cadrelor didactice Global Teacher Prize 2023. Ana Maria Rusu predă educație muzicală la Școala Gimnazială ”Anghel Saligny” și la Colegiul Național ”Unirea” din Focșani. În 2018, Ana Maria Rusu a primit titlul național de Profesor Merito. Ea a fost remarcată datorită inițiativelor personale, inovațiilor și metodelor de predare a educației muzicale, care au depășit granițele României.
Ana Maria Rusu este a treia profesoară din România care apare în acest top cu cei mai merituoși 50 de profesori din lume. Potrivit celor care au inclus-o în această galerie mondială, ”Ana Maria Rusu vede conexiuni și ecosisteme conexe pretutindeni, mai ales când vine vorba de a face față provocărilor, de a descoperi punți de supraviețuire, de continuitate și de învățare, chiar și în contexte de criză permanentă – fie că sunt de clasă, geopolitice sau personale – și a venit cu soluții multiple pentru a se conecta cu ceilalți printr-o carte sau un ghid online; inventând jocuri; punând copiii săraci pe scenele naționale; fondând comunități. Diagnosticată târziu cu ADHD, ea empatizează cu copii din toate mediile, lucrând cu peste 16.000 de elevi. În prezent, se întâlnește săptămânal cu 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenți, din familii divizate, sub pragul sărăciei, de etnie romă, cu probleme emoționale uriașe, toți combinați în clase generale. Simțindu-se obligată să creeze modalități mai simple de înțelegere a conceptelor prin muzică, adaptate la materialul didactic și la vârstele elevilor, Ana-Maria a dezvoltat metoda “predare prin fascinație”, prin care compune cântece pentru fiecare unitate de învățare, consolidează fapte prin rap, folosește gamificarea, joacă linguri și piepteni pe YouTube, a creat materiale speciale și folosește aplicații și platforme de compoziție, integrând perfect aceste idei și conținuturi în viața de zi cu zi a copiilor, inspirând bucurie și progres, curiozitate și încredere. Aceste abordări informale sunt cunoscute în întreg spațiul românesc și în diaspora. Pentru a contribui la combaterea bullying-ului, ea a inițiat un program Calm Art, în cadrul căruia copiii cu probleme de disciplină se alătură corului pentru a încerca să treacă peste momentele dificile și să se vindece, iar 80% dintre aceștia decid să rămână în grup.”, se arată în caracterizarea profesoarei din Focșani.
Miercuri seară, după aflarea nominalizării sale printre cei mai buni 50 de profesori din lume, Ana Maria Rusu a scris, cu emoție, pe Facebook: ”nimic, dar ABSOLUT NIMIC nu ar fi fost posibil fără copii; cei care au fost (o bucurie), cei care sunt acum (minunile lumii), toți au fost și sunt o treaptă pe care am urcat. Fără ei aș fi fost Ana, profesorul bun sau slab, cu chef sau fără, în fața unor bănci goale. Datorită lor sunt eu azi aici, dar și datorită celor care au crezut în mine atunci când poate nu aveau de ce #CantusMundi #Merito; lor le mulțumesc. Lor și colegilor mei din toate școlile și orașele în care am fost, celor de azi (unde am văzut un exercițiu perfect de admirație cum nu credeam că mai există), sau acolo unde am avut bucuria să merg, să fiu, să lucrez.” Mai multe detalii despre profesoara de muzică Ana Maria Rusu puteți citi AICI și AICI.
Global Teacher Prize este o competiție anuală, cu scopul de a descoperi cel mai valoros profesor din lume, câştigător al unui premiu de 1 milion de dolari, organizată de Fundaţia Varkey, în mai multe etape. Organizatorii competiţiei au publicat lista finaliştilor de anul acesta, cu reprezentanți de pe toate continentele, Ana-Maria Rusu fiind singura profesoară din România şi printre puţinii din Europa: https://globalteacherprize.org/…/2023-finalists…. Conform organizatorilor, această etapă va fi urmată de selecţia pentru Top 10, din care va fi ales laureatul premiului Global Teacher Prize 2023.